De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Máxima heeft
draai gevonden

   
 

AMSTERDAM - Máxima Zorreguieta lijkt haar draai als prinses helemaal gevonden te hebben. Tijdens de afgelopen week van officiële bezoeken aan Estland, Letland en Litouwen was de prinses niet alleen het stralend middelpunt, maar ook inhoudelijk zeer bij het bezoek betrokken. De prins en prinses worden steeds meer een goed op elkaar ingespeeld team dat samen sterk staat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 25kb)
Stralend toast prinses Máxima op de goede ontvangst tijdens het galadiner bij de president van Letland.
Zo werd gisteren het stadsbestuur van de Letse hoofdstad Riga vakkundig ondervraagd door het duo en wist het met behulp van kwinkslagen en directe vragen het pr-praatje te omzeilen en door te dringen tot de echte problemen van de havenstad.

Dit was twee maanden geleden in Ghana nog wel anders. Toen acteerde de echtgenote van de prins duidelijk meer beschroomd en noemde zij haar positie als prinses nog bizar. Nu zegt ze echter zelfbewust: ,,Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Alexander heeft de meeste aandacht voor water en milieuproblemen. Ik ben door mijn achtergrond meer economisch geïnteresseerd."

"Ik neem dus niet het voortouw als we, zoals afgelopen woensdag, een waterzuiveringsinstallatie bezoeken." Maar ook al blijft ze op de achtergrond, Máxima weet met rake opmerkingen het ijs te breken.

Zoals gisteren toen het bestuur van Riga haar aanboodt om, net als de Chinese president Jiang Zemin vorige week, het orgel van de kathedraal van Riga te bespelen. ,,Nee dank u. Dat lijkt me geen goed idee. Vroeger speelde ik een beetje gitaar, maar zelfs dat is lang geleden. Dus laat dit ook maar."

Het is logisch dat het paar goed op de hoogte is van de situatie in de Baltische staten. Daarvoor zijn maanden voor het begin van het bezoek vele ambtenaren aan het werk. Opmerkelijker is dat het paar ook zelf op zoek gaat naar achtergronden. Willem-Alexander: ,,Het internet is een belangrijke bron."

Máxima: ,,En niet te vergeten vrienden. Mensen die we kennen en hier gewoond of gewerkt hebben."

Het humeur van het paar was gisteren niet stuk te krijgen. Na een bad in de menigte volgde een bezoek aan het openluchtmuseum van de stad, waar ze onder andere een oude kerk binnengingen. Toen ze naar buiten kwamen, kon de prins het niet laten te grappen: ,,En daar komen we wéér samen de kerk uit."

Maar niet alleen grappen werden er gemaakt tijdens de bezoeken de afgelopen vier dagen. Zo stelde het paar duidelijk de moeilijke positie van de Russische minderheden in met name Estland en Letland aan de orde. Iets waar ze niet omheen konden.

Willem-Alexander: ,,Iedereen weet dat de Russen gediscrimineerd worden. We hebben er naar gevraagd en het is bemoedigend dat het onder druk van de internationale gemeenschap al veel beter gaat."

Vandaag sluit het paar het bezoek aan Letland af.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.