De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moordenaar is
milieuradicaal

   
 

door Martijn Koolhoven en Dominique Weesie AMSTERDAM - De dader van de moordaanslag op Pim Fortuyn is milieuterrorist Volkert van der G. (32) uit Harderwijk. Van der G. maakt volgens bronnen bij justitie onderdeel uit van een harde kern van vijf à zes "zeer gevaarlijke" radicale linkse activisten. Justitie houdt er rekening mee dat nog andere kandidaten van de Lijst Pim Fortuyn het doelwit kunnen worden van de terroristen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 19kb)
De dader van de moordaanslag op Pim Fortuyn is milieuterrorist Volkert van der G. (32) uit Harderwijk (foto uit 1993). (Foto: WFA HERMAN STOVER)
De radicale activisten konden van 1992 tot 1998 onder meer beschikken over fondsen van de Nationale Postcode Loterij.

Van der G., die in het verleden betrokken is geweest bij verschillende radicale acties, moet zijn terreuractie tot in detail hebben voorbereid.

In zijn woning in Harderwijk, waar het speciale, vijftien man sterke politieteam huiszoeking verrichtte, troffen rechercheurs verschillende sporen aan die erop wijzen dat Van der G. ruim de tijd heeft genomen om zijn terreuractie voor te bereiden.

Zo dokterde hij van tevoren uit hoe hij het best de parkeerplaats van Radio-3 kon benaderen en bereidde hij de vluchtroute via het Texaco-pompstation voor.

Patronen

In zijn woning zijn onder meer patronen gevonden van hetzelfde kaliber als waarmee Fortuyn is vermoord.

Ook is een computer met belastend materiaal in beslag genomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 11kb)
D (Foto: TON KASTERMANS FOTOGRAFIE)
Hoewel Van der G. tegenover de politie nog steeds in alle toonaarden zwijgt over het motief van de moordaanslag, lijkt het erop dat de activist de populaire LPF-lijsttrekker heeft uitgekozen vanwege diens uitspraken over het dragen van bont.

Pim Fortuyn heeft diverse malen verklaard dat hij, als hij aan het bewind zou komen, het verbod op het fokken van pelsdieren zou opheffen.

Van der G. is sinds 17 oktober 1994 secretaris/penningmeester van de Vereniging Milieu Offensief (VMO) in Wageningen. Deze actiegroep zou volgens diverse bronnen in het verleden betrokken zijn geweest bij verschillende radicale dierenbevrijdingsacties. In 2000 verklaarde Van der G. inmiddels zo veel succes te hebben gehad dat hij zich ging richten op zwaardere overtreders van milieu en dierenleed.

In het jaarverslag van de VMO veroordeelt de vereniging "iedere vorm van pelsdierenfokkerij, dat uit oogpunt van dierenwelzijn als ongewenst wordt gezien". VMO is voor deze actie een samenwerkingsverband aangegaan met Bont voor Dieren. Ook werkt VMO samen met organisaties als Milieudefensie, Stichting Lekker Dier en Animal Freedom.

De harde kern rond Van der G. kreeg van 1992 tot en met 1998 subsidiegelden van de Nationale Postcode Loterij (NPL) via de Stichting Doen, zo blijkt uit eerdere publicaties over de VMO.

Stichting Doen, een van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij, werd door de NPL en de ontwikkelingshulporganisatie NOVIB opgericht om "een deel van de opbrengsten van de loterij te verdelen onder organisaties voor natuur en milieu." In totaal ontving VMO 330.000 gulden waarvan 30.000 gulden als lening weer is terugbetaald.

De Nationale Postcode Loterij reageerde gisteravond geschokt. "Wat er met Pim Fortuyn is gebeurd, is verschrikkelijk. Wij als Postcode Loterij steunen veertig organisaties op het gebied van mens en natuur. Eén daarvan is de Stichting Doen. Deze stichting is zelf verantwoordelijk voor de besteding van haar gelden, maar natuurlijk worden we wakker geschud. We moeten kijken of we alerter moeten zijn", aldus woordvoerster Lisette Schone.

Opspraak

De Stichting Doen heeft haar subsidieverstrekking aan de milieuactivisten mogelijk beëindigd nadat VMO eind jaren negentig in opspraak kwam door beschuldigingen van afpersing van veeboeren.

Tegen forse betalingen zou VMO bereid zijn geweest geen tijdrovende bezwaren te maken tegen nieuwe vergunningaanvragen. Dit leidde tot grote beroering in de agrarische sector. Naar aanleiding van vragen van het Kamerlid Stellingwerf stelde minister Pronk (Milieu) destijds een onderzoek in naar VMO. Dit onderzoek leverde overigens weinig op.

Medewerkers van de Lijst Pim Fortuyn zeggen dat zij van justitie te horen hebben gekregen dat leden van de harde kern rond Van der G. al eerder iemand hebben vermoord. Volgens deze zegslieden zou dit in de doofpot zijn gestopt.

Van der G. heeft de hulp ingeroepen van het Amsterdamse advocatenkantoor van Britta Böhler, die eerder de PKK-terrorist Öcalan bijstond. Het kantoor wil op dit moment geen enkele mededeling doen rondom de verdachte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.