De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  BVD waarschuwt voor
geweld dierenactivisten

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Activisten, die het opnemen voor de rechten van dieren in ons land, kiezen voor steeds radicalere en gewelddadiger acties. Het gaat om kleine cellen, drie à vier man sterk, die zeer professioneel te werk gaan. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) waarschuwt in haar jaarverslag voor een tendens 'die een verschuiving laat zien van het aanrichten van schade, naar intimidatie en bedreiging'.

Triest dieptepunt van de meest radicale vorm van actievoeren was de moord, op 6 mei jongstleden, op Pim Fortuyn. Fortuyn werd vermoord door milieuradicaal Volkert van der G., die jarenlang ten strijde trok tegen veehouders omdat ze volgens hem het milieu te zwaar zouden belasten. Van der G. had eerder te kennen gegeven dat voor hem een dierenleven zwaarder telt dan een mensenleven.

Hoewel de achtergronden van de moordenaar van Pim Fortuyn breed bekend zijn, wil de BVD (nog) geen verband leggen tussen de beweging van radicale dierenactivisten en de moord op Pim Fortuyn. Het hoofd van de BVD, Sybrand van Hulst, wil eerst de uitkomst van het justitieel onderzoek afwachten voordat hij hier uitspraken over doet.

Dat neemt niet weg dat de BVD signaleert dat de acties zich verharden. Met name het apenproefdier-centrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk werd het afgelopen jaar geconfronteerd met steeds radicalere activiteiten, waaronder grootschalige vernielingen. "Steeds meer, echter", aldus Van Hulst, "verplaatsen de activiteiten zich ook naar de woonomgeving van stafleden en onderzoekers, waarbij in enkele gevallen ook partners en kinderen werden geïntimideerd. 'Een geoorloofde daad', aldus een woordvoerder van het Animal Liberation Front", zo citeert de BVD deze radicale actievoerders.

Schade

Ook transporteurs en de verwerkers van varkens, met name in Noord-Brabant, kregen te maken met brandstichtingen. In één geval leidde dit tot een schade van vele miljoenen euro's. De BVD noemt het 'zorgwekkend' dat radicale, zeer gewelddadige Britse dierenactivisten steeds meer invloed krijgen op hun Nederlandse geestverwanten. Niet alleen het onderzoekscentrum in Rijswijk kreeg hier mee te maken, maar ook multinationals en financiële instellingen werden het slachtoffer van terreuracties van de dierenactivisten. Opvallend is dat de Britse geheime dienst informatie heeft ontvangen dat de man die is opgepakt voor de moord op Pim Fortuyn, niet lang geleden in Engeland is geweest en daar contact heeft gehad met Britse geestverwanten. De Nederlandse BVD wil niet op dit bericht ingaan, omdat het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn nog in volle gang is.

Sinds 1980 hebben er in totaal 220 aanslagen plaatsgevonden, die zijn opgeëist door dierenrechten-activisten. In Nederland zelf is daar nooit iemand voor opgepakt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.