De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF'er Bijlhout weg
na leugen over militie

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De kersverse staatssecretaris Philomena Bijlhout (Emancipatie- en Gezinszaken) is gisteravond zeven uur na haar beëdiging afgetreden omdat ze 'onjuiste informatie' heeft verstrekt over haar Suriname-verleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De kersverse staatssecretaris Philomena Bijlhout (Emancipatie- en Gezinszaken) is gisteravond zeven uur na haar beŽdiging afgetreden omdat ze 'onjuiste informatie' heeft verstrekt over haar Suriname-verleden. (Foto: ANP)
De Surinaamse (44) blijkt zelfs na de gruwelijke Decembermoorden in 1982 nog lid te zijn geweest van de Volksmilitie van de Surinaamse legerleider Bouterse. Hierover heeft zij de nieuwe premier Balkenende in de kabinetsformatie niet juist geïnformeerd.

Aangeslagen

"Dat betekent dat ik premier Balkenende verkeerde informatie heb gegeven. Mijn werkzaamheden hadden nooit een militair karakter. Ik wil het nieuwe kabinet niet belasten. Ik heb daarom besloten mijn ontslag aan te bieden aan hare Majesteit de Koningin," aldus de korte verklaring van de aangeslagen Bijlhout. Nooit eerder trad een bewindspersoon zo snel af.

Premier Balkenende en vice-premier Bomhoff voerden gisteravond koortsachtig overleg of de LPF'ster kon worden gehandhaafd. Slechts enkele uren na het aantreden van het nieuwe kabinet was de eerste grote rel in het CDA/LPF/VVD-kabinet een feit.

Foto's

"Ik zat vier maanden na de moorden nog in de militie. Toen ben ik er weggegaan", bekende Bijlhout nadat er foto's van haar in uniform gisteren opdoken. Begin vorige week zei de LPF-staatssecretaris daarentegen dat zij al voor de Decembermoorden was opgestapt.

Ook ontkende Bijlhout, die de eerste allochtone vrouwelijke bewindspersoon is, in alle toonaarden dat er foto's van haar in het uniform van de Volksmilitie te vinden zouden zijn.

Gisteren moest zij deze bewering weer intrekken, nadat ze zichzelf herkende op foto's die gisteren boven water kwamen.

"Ik ben verrast door de foto's. Ik wist niet dat ze bestonden'', aldus Bijlhout in een eerste reactie.

Vice-premier Bomhoff erkende dat Bijlhout "met de beste bedoelingen" verkeerde informatie heeft gegeven aan Balkenende. De LPF-minister stelde dat de nieuwe minister-president een afweging moet maken. "Balkenende heeft nu een akelig moeilijke puzzel," zei Bomhoff voordat hij bij de nieuwe premier werd geroepen in het Torentje voor spoedoverleg.

Op de foto's is te zien hoe Bijlhout als 22-jarige deelneemt aan de nabootsing van een oorlogssituatie in de Surinaamse Ajoko-kazerne. Volgens de LPF-staatssecretaris gaat het hier om de eerste bijeenkomst van de Volksmilitie na de decembermoorden. "Er waren in de tussentijd geen andere activiteiten geweest'', aldus Bijlhout, die zegt kort daarop uit de militie te zijn gestapt.

De nieuwe premier Balkenende heeft volgens de staatssecretaris niet aan haar gevraagd op welk tijdstip zij uit de beweging is gestapt.

Zelf zegt Bijlhout nu dat zij de tijdstippen niet meer zo goed voor de geest heeft kunnen halen.

Reconstructie

De LPF wilde aanvankelijk nog een reconstructie maken van de periode dat Bijlhout bij de Volksmilitie in dienst was, zo liet LFP-fractievoorzitter Herben gisteravond weten.

De nieuwe minister van Sociale Zaken De Geus werd niet betrokken bij het spoedoverleg. "Ik heb mevrouw Bijlhout leren kennen als een hele integere, betrouwbare vrouw.

Ze is klaar voor dit werk," was de reactie van De Geus.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.