Demi Moore verstoort koloniale
kuisheid in 'The Scarlet Letter'

Met veel hoop en verwachtingen vestigden de Britse kolonialen zich op de Amerikaanse kust van Massachussetts. Hier zou een land verrijzen met nieuwe orde en brandschone moraal. De opperste kuisheid zou de bevolking nastreven, gevolge het Heilige Woord. Als de bevallige Demi Moore dan ook aanlegt op de steiger weet je al dat dit bouwwerkje van orde en netheid in zal storten. Hoe is slechts de vraag.

Zij is Hester Prynne die haar man vooruit is gereisd naar deze vreemde dreven. Ze zal een huis laten bouwen voor haar toekomstige gezin, maar kijkt terloops in de ogen van de gepassioneerde predikant Gary Oldman en voelt alle moraal uit haar lijf vloeien. Als ze dan ook nog hoort dat haar echtgenoot is gesneuveld bij een aanval van Indianen, beleven de twee een hevige nacht met zwangere gevolgen.

Mag natuurlijk allemaal niet en Hester krijgt een purperen 'A' opgespeld als openbaar teken van haar overspel. Ze verraadt de predikant niet en samen met haar dochter zal ze zich door allerlei vernederingen moeten heenslaan. 'The Scarlet Letter' is een film zoals je die van Errol Flynn kent, vol hevige romantiek, prachtige kostuums, schitterende typeringen (Joan Plowright) en vanzelf een gelukkig einde. Zo maken ze ze tegenwoordig niet vaak meer!

Dick van den Heuvel

Foto: Demi Moore heeft in 'Scarlett Letter' een verboden relatie met predikant Gary Oldman.

Première 30 mei 1996