Spektakel rond Sean Connery
in 'The Rock'

De Rots wordt 't eilandje voor de kust van San Francisco genoemd. De wereld kent het als Alcatraz, de gevangenis waar Amerika's gevaarlijkste criminelen werden opgeborgen. Ontsnappen vanaf die steenklomp was onmogelijk. Voor gewone stervelingen althans. Eén man wist het zwaarbewaakte voormalige fort te ontvluchten, zo leren we uit 'The Rock'. Zijn naam: James Bond.

Patrick Mason heet Sean Connery ditmaal weliswaar, maar zijn achtergrond is dezelfde. In dienst van hare majesteits geheime dienst had hij dertig jaar microfilms gestolen, waarop het beruchte FBI-hoofd J. Edgar Hoover belastende informatie had vastgelegd over hooggeplaatste Engelse personen. De microfilms hadden Hoover en zijn trawanten nooit terug kunnen vinden, maar ..... was in Alcatraz weggeborgen. Na zijn miraculeuze ontsnapping werd hij kennelijk elders weer achterhaald, want als we hem in 'The rock' voor het eerst zien heeft hij er dertig jaar cel opzitten.

Als het aan de FBI had gelegen was hij daar stillettjes weggerot, maar de Amerikaanse regering heeft hem nodig. Tijdens een rondleiding in Alcatraz, na de sluiting van enkele jaren geleden een gewild toeristenoord, overmeesterde generaal Ed Harris de gids en zijn gevolg en zet vanaf het eilandje de Amerikaanse regering onder druk. De oorlogsheld wenst alsnog erkenning van de verdiensten van zijn soldaten die bij een geheime missie tijdens de Golfoorlog omkwamen en eist miljoenen om hun gezinnen te ondersteunen.

Met een groepje ex-militairen houdt hij de toeristen in gijzeling en dreigt buitgemaakte raketten met chemische wapens op San Francisco af te vuren. De autoriteiten wensen geen afstand te doen van geheime informatie en van geld. Een aanval op Harris vanuit de lucht is geen optie en de enige tegenzet is een verrassingsaanval van binnenuit. En dus is Connery nodig. Wie in Alcatraz naar buiten kan komen, kan ook naar binnen.

Steun krijgt Connery, die bij het slagen van de missie amnestie is beloofd, van biochemicus Nicholas Cage en een groep commando's. Als die door de mannen van Harris worden ontdekt en bij een vuurgevecht om het leven zijn gekomen lijkt de zaak hopeloos.

De situatie dus, waar films als 'The Rock' hun inspiratie uit putten. De sfeer van 'Speed', Die Hard', 'Under Siege' en 'Indiana Jones' ademt uit de halsbrekende toeren die de professionele Connery en zijn onwennige, maar moedige kompaan Nicholas Cage moeten uithalen om de raketten onklaar te maken en zich hun tegenstanders van het lijf te houden.

Ruim twee uur onversneden spektakel levert dat op, volgens het procédé waar Hollywood patent op heeft. Momenten van humor (waaraan Cage de grootste bijdrage mag leveren) zorgen voor kleine adempauzes tussen het mitrailleurvuur van ontploffingen en achtervolgingen. De meest explosieve vindt buiten de gevangenis plaats. Bij een achtervolging per auto gaat vrijwel alles wat beweegt en stilstaat in een wijk van San Francisco aan flinters. Dergelijke scenes, opwindend in beeld gebracht door regisseur Michael Bay, pompen de adrenaline bij de actiefans hoog op.

E.K.

Foto: Nicholas Cage (links) en Sean Connery nemen het op tegen terroristische militairen in 'The Rock'.

Première 27 juni 1996