Tom Hanks weer in grote rol

Rampvlucht 'Apollo 13'
pakkend kijkspel

De wereld hield de adem in toen Neil Armstrong voet op de maan zette. Na dat hoogtepunt in de Amerikaanse ruimtevaart was er voor de volgende vlucht nauwelijks belangstelling. Totdat een ontploffing commandant Jim Lovell en zijn bemanning in acuut levensgevaar bracht. De rampvlucht van Apollo 13 werd vervolgens een an de meest spectaculaire ruimtereizen in de geschiedenis.

Zozeer spreekt de wonderbaarlijke redding van de drie astronauten tot de verbeelding, dat Ron Howard er in de Amerikaanse bioscoop deze zomer een hit mee scoorde. Bij ons in Nederland spreken de gebeurtenissen uit '69 minder tot de verbeelding, maar ook zonder achtergrondkennis levert 'Apollo 13' een spannend kijkspel op. Regisseur Howard kon de feiten voor zichzelf laten spreken. Net zo onderkoeld als Lovell's melding 'Houston, we have a problem' wordt de opeenvolging van bijna-dodelijke gebeurtenissen in beeld gebracht.

'Apollo 13' laat zich bekijken als een pakkende samenvatting van Ajax-Feijenoord: we kennen de uitslag, maar elke scrimmage voor het doel lijkt tòch een doelpunt te worden. Telkens weer worden de bemanning en de vluchtleiding in Houston met een nieuwe jobstijding geconfronteerd, telkens weer moeten oplossingen worden bedacht voor nog nooit eerder ervaren problemen.

Een ironisch voorbeeld: in een tijdperk en omgeving waar mensen hun lot in handen hebben gelegd van elektronica, moet bij zuurstofgebrek redding komen van een met plakband en plastic trommeltjes aan elkaar geflanst luchtzuiveringsapparaat. Dergelijke lapmiddelen houden de astronauten weer even langer in leven tijdens de soms bijna voor onmogelijk gehouden terugkeer naar de aarde. 'Apollo 13' zit vol met momenten waarin seconden leven en dood scheiden.

Regisseur Ron Howard, die in films als 'The Paper' en 'Blackdraft' al eerder zijn interesse toonde in de manier waarop professionals hun van uitoefenen, heeft de gebeurtenissen uitstekend ingedikt en weet de technische aspecten van zijn verhaal ook voor de leek begrijpelijk en toegankelijk te maken. Acteurs als Tom Hanks en Ed Harris zorgen ervoor dat ook de menselijke emoties niet onbelicht blijven en dat draagt er toe bij dat 'Apollo 13' vanaf vandaag ook in ons land als een memorabele ruimtevlucht in herinnering zal blijven.

E.K.

Premiere 12 oktober 1995