&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Terug naar inhoud Cinema Holland


21 december
2000

'La Bûche'

Ondragelijke kerst-stress

door Marco Weijers

Prettige feestdagen? Dat valt nog te bezien. In het regiedebuut van Danièle Thompson zorgt het vooruitzicht van een gedwongen samenzijn bij alle betrokkenen voor een flinke portie kerst-stress.

Milla (Charlotte Gainsbourg, links) en zus Louba (Sabine Azema, midden) kijken niet bepaald uit naar Kerstmis in 'La Bûche'.

 

Louba, Sonia en Milla, drie zussen van inmiddels gescheiden ouders, hebben ieder zo hun eigen problemen. De een maakt zich druk om iets onbenulligs als de juiste kerstversieringen, terwijl haar huwelijk onder haar handen uiteenvalt. De ander is zwanger van haar getrouwde minnaar, maar durft hem dat niet te vertellen. De jongste, geplaagd door een melancholieke inslag, ziet dat opgeprikte kerst-gedoe al helemaal niet zitten. Ook onderling botert het niet altijd even goed, terwijl de voortdurende vete tussen hun ouders evenmin bijdraagt aan de feestvreugde.

In de aanloop naar Kerst loopt de spanning op en zijn de onthullingen niet van de lucht. De kans op een 'Stille nacht, Heilige Nacht' wordt met de dag kleiner.

Deze tragikomedie zet aardige kanttekeningen bij het zo bejubelde kerstgevoel. Dennengroen en nepsneeuw kunnen de weeffouten in menselijke relaties immers maar moeizaam verhullen. Danièle Thompson, die zelf het scenario schreef voor 'la Bûche', schraapt het dunne laagje kerstglitter met veel aplomp van de gistende onderlaag. Helaas raakt zij vervolgens verstrikt in de verwikkelingen, die daardoor steeds geforceerder aan gaan doen. Dan helpt ook goed acteerwerk van onder meer Charlotte Gainsbourg en Emmanuelle Beart niet meer.

'La Bûche' begint veelbelovend, maar maakt de geschapen verwachtingen uiteindelijk niet waar. Niettemin zorgt deze Franse film voor een verfrissend geluid temidden het zoete kerstgeweld waaraan we deze dagen blootstaan. En dat is ook wat waard.

Regie: Danielle Thompson.
Cast: Emanuelle Beart, Charlotte Gainsbourg.