&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Terug naar inhoud Cinema Holland


6 april
2000


'The Hurricane': Orkaan achter tralies

Hij was een kampioen die in de ring zijn bijnaam 'Hurricane' had verdiend. In 1966, op het hoogtepunt van zijn roem, kwam er echter plotseling een einde aan de carrière van de zwarte bokser Rubin Carter. Veroordeeld voor een roofoverval waarbij doden waren gevallen, belandde hij achter de tralies om daar de rest van zijn leven te slijten. Onschuldig.

Regisseur Norman Jewison toont in 'The Hurricane' de strijd van Rubin Carter (Denzel Washington) tegen het hem aangedane onrecht. Racisme, haat, corruptie en een bevooroordeelde, blanke jury beroofden hem van zijn vrijheid. Deze orkaan laat zich echter niet zomaar temmen. Carter vecht door, bestudeert het recht en koestert de hoop dat hij ooit vrij zal komen. Al wordt het voor hem met de jaren moeilijker om zich daarin te blijven geloven.

Bokser Rubin Carter (Denzel Washington) verdwijnt onschuldig achter de tralies.

Al hij de hoop om ooit nog vrij te komen al vrijwel heeft opgegeven, komt er hulp uit onverwachte hoek. De jonge Lezra (Vicellous Reon Shannon) heeft de biografie die Carter in de gevangenis schreef gelezen en gaat naar aanleiding daarvan met hem corresponderen. Tussen de twee ontwikkelt zich een warme vriendschap, die ertoe leidt dat Lezra met steun van enkele Canadese vrienden alles in het werk stelt Carter vrij te krijgen. Met een zeldzame opofferingsgezindheid leveren ze een gezamenlijke inspanning die ervoor zorgt dat het recht na 22 jaar toch nog zegeviert.

Denzel Washington levert een acteerprestatie van formaat in deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film. Zijn optreden moet niet alleen in emotioneel, maar ook in fysiek opzicht een uitdaging zijn geweest. Op beide fronten weert hij zich uitstekend. In Berlijn werd dat onderkend en mocht hij een Zilveren Beer ontvangst nemen, terwijl de rol hem ook een Golden Globe en een Oscarnominatie opleverden. Terecht. Washingtons klasse tilt de kwaliteit van deze onderhoudende, vakkundig gemaakte, maar anderszins weinig opzienbarende film zonder meer op een hoger plan.

Marco Weijers

Regie: Norman Jewison
Cast: Denzel Washington, John Hanna. Vicellous Reon Shannon