Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Vier mensen winkelen in centrum Groningen

AMSTERDAM - In veel dorpen en steden was het gisteren ongekend rustig. Iedereen zat thuis aan de buis gekluisterd om maar niets van het huwelijk te hoeven missen. Zo ook in de binnenstad van Groningen. De Heerestraat, een van de allerdrukste winkelstraten van Nederland, telde op het hoogtepunt van de huwelijksplechtigheden slechts vier bezoekers, terwijl men daar op zaterdagen doorgaans over de hoofden kan lopen.

In Den Haag, de thuisstad van ons koningshuis, was het gisteren eveneens zeer rustig. Dit in tegenstelling tot 30 maart vorig jaar, toen de compleet oranje gekleurde hofstad naar het Noordeinde uitliep om de verloving van het prinselijk paar te vieren.

Maar er werden ook allerlei evenementen georganiseerd in het land. Zo werd de ingang van het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel versperd door een vijf meter hoge bruidstaart. Luide Argentijnse tangomuziek schalde over straat. Daarna verschenen er prachtig uitgedoste dansers die zich, onder een regen van oranje en blauwe confetti en aangespoord door een knallend vuurwerk, stijlvol over de taart bewogen. Een groot koor trakteerde het toegestroomde publiek voor de ingang van het stadhuis op het populaire nationale huwelijkslied 'Lopen op het water'.

"Ik vind deze middag echt heel leuk", zegt de vrolijk in het oranje gestoken Marcella Benner (11) uit Zwijndrecht. "Mijn dochter wilde per se dit festijn meemaken", aldus vader Jos (43). In het winkelcentrum de Tamboerpassage in Hoogeveen zaten gisteren een kleine 400 mensen in alle vroegte aan een gratis ontbijt. Speciale gasten waren elf echtparen die ooit op 2 februari zijn getrouwd.

Inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg werden 's ochtends door hun gezamenlijke Oranjevereniging, de grootste van Nederland, getrakteerd op een gratis Willem-Alexander- en Máxima-brood.

Ook de Oranjevereniging van Aarlanderveen pakte flink uit. Zij gaf de plaatselijk banketbakker opdracht 1300 oranje mergpijpen te bakken, die bij alle inwoners werden thuisbezorgd.

In Ommen waren banketbakkers wekenlang bezig geweest om een speciale bruidstaart van 17 meter hoog te maken. Het kersverse bruidspaar Sjoerd Stel en Wilhelmina Libbenga, dat gisteren trouwde, had de eer de taart aan te snijden vanuit een bakje in een hijskraan.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden