Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Ook agenten feestten mee

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

Mede door de fantastische instelling van het 100.000 mensen tellende publiek is het koninklijk huwelijk gisteren in Amsterdam uitgemond in één groot volksfeest. De politie haalde dan ook opgelucht adem toen prins Willem-Alexander en Máxima van het balkon op de Dam verdwenen en daarmee niet alleen de balkondeuren, maar ook een prachtige dag afsloten.

"Hier hadden we vooraf voor getekend", zegt hoofdcommissaris Jelle Kuiper. "Het moest één groot feest worden en het was duidelijk dat het publiek daar ook zo over dacht."

Slechts veertien aanhoudingen verrichtte het maar liefst 4000 agenten tellende 'leger' van de Amsterdamse politie, geassisteerd door nog eens 2000 politiemensen van andere korpsen en zelfs enkele Duitse collega's. "Vanwege allerlei zaken, van belediging en smaad tot openbare dronkenschap en het gooien van een zakje eigeel naar de Gouden Koets", zegt commissaris Joop van Riessen.

Zo kalm als het publiek zich gisteren gedroeg, zo nerveus waren de paarden die de Gouden Koets moesten voortrekken. De koetsier had soms de grootste moeite om zijn rijtuig met het bruidspaar in goede banen te leiden.

Volgens politiechef Jelle Kuiper was de sociale controle bijzonder groot. "Wat dat betreft was een voorval om zes uur 's ochtends illustratief. Iemand wilde een verfbommetje gooien, maar werd direct zo hard door het publiek aangepakt dat wij die man te hulp moesten schieten." Eén rookbom was er tijdens de rondrit met de Gouden Koets, maar dit was er één geheel in stijl. Het betrof een oranje rookbom, georganiseerd door de gemeente Amsterdam zelf.

Ook op het Centraal Station verliep alles prima. NS-woordvoerder Henk Wind zegt dat het zelfs erg rustig was. "We hebben een kleine 20.000 mensen naar Amsterdam vervoerd, veel en veel minder dan waarop we hadden gerekend. We hadden zo'n 100.000 reizigers kunnen verwerken met alle extra treinen. Ook waren ze veel langer dan normaal, maar ze zijn grotendeels leeg het Centraal Station binnengereden."

Slechts na afloop viel er een wanklank te bespeuren. Een groep van 300 demonstranten die solidariteit aan enkele opgepakte medestanders wilde betuigen, raakte bij het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht kort slaags met enkele agenten.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden