Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Máxima steelt show

DEN HAAG - Prinses Máxima heeft gisteren de show gestolen bij de Nederlanders. De bruid maakte de meeste indruk tijdens de huwelijksplechtigheden. Maar liefst 86% van de Nederlanders vond het optreden van de Argentijnse bruid indrukwekkend.

Dit blijkt uit een bliksemenquête die gisteren na het huwelijk door het onderzoeksbureau MarketResponse Nederland in opdracht van De Telegraaf werd uitgevoerd.

Kroonprins Willem-Alexander maakte wat minder indruk bij de ondervraagde Nederlanders. Desalniettemin was 58% nog uitermate positief over het optreden van de bruidegom.

Bijna 80% van de Nederlanders geeft het huwelijk een rapportcijfer 8 of hoger. Zo'n 11% geeft zelf het allerhoogste cijfer 10.

Zestig procent van de ondervraagden was zeer ontroerd door het optreden van het echtpaar tijdens het huwelijk. Het favoriete moment van de festiviteiten was voor de meeste Nederlanders het jawoord in de Nieuwe Kerk. Voor acht procent was dat 'de kus' op het balkon. Overigens vond 80% van de geënquêteerden de balkonscène "prachtig".

Opmerkelijk is dat 61% van de ondervraagden de afwezigheid van de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, als een gemis heeft ervaren. Daarentegen vond 31% van de Nederlanders het terecht dat de Argentijn vanwege zijn verleden tijdens het juntabewind niet bij het huwelijk was.

De Duitse Justine Reich uit Düsseldorf, op bezoek in Nederland, begrijpt niet waarom Máxima's vader er niet bij was. "Mij bekruipt enige jaloezie, het Nederlandse volk heeft echt geluk met zo'n aanwinst als Máxima. Juist daarom vind ik het ongelooflijk dat er zo'n heisa is geweest rondom haar vader. Het is haast onmenselijk hem het huwelijk van zijn dochter niet te gunnen", aldus Reich.

De Nederlandse bevolking is laaiend enthousiast over de trouwjurk van Máxima. 66% vond de creatie van ontwerper Valentino "schitterend", terwijl maar liefst 31% zegt de jurk mooi te vinden. "Ik vond haar jurk heel verfijnd", vertelde Martin Joosten. Zijn echtgenoot Martine hierover: "En wat een sluier! Máxima deed alles wat hoort bij het optreden van een prinses. Ze huilde zelfs op koninklijke wijze. Voor mij was het voorkomen van onze prinses een absoluut hoogtepunt van dit huwelijk."

Ruim acht op de tien Nederlanders heeft het huwelijk via de televisie gevolgd. Slechts één procent van de ondervraagden gebruikten de radio als medium. Voor Yvonne Jager uit Aalsmeer was het een uitgemaakte zaak dat ze het huwelijk vanaf een plastic keukentrapje in de buurt van de Dam zou volgen: "Dit maak je maar een keer in je leven mee." Ze genoot, vooral van het moment dat de Gouden Koets passeerde en Máxima in haar richting wuifde.

Iets verderop stonden de vriendinnen Jeanne Meijer en Marina Wees uit Arnhem voor een immens beeldscherm. En waren oprecht ontroerd. "Zag je hoe de tranen over de wangen van Máxima biggelden? Wat mooi, dit is echt een sprookje."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden