Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Krachtig ja kroonprins

AMSTERDAM - Vlak voor halfelf gisterochtend gaven prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta elkaar hun jawoord in de Beurs van Berlage. Daarna tekenden zij en de getuigen het trouwboekje. In een bijeenkomst van nog geen half uur trouwde het paar voor de wet. Burgemeester Cohen van Amsterdam wist het zichtbaar gespannen bruidspaar al in het begin van zijn toespraak redelijk op zijn gemak te stellen.

Hij begon in het Engels en Spaans voor de buitenlandse gasten en wist meermalen het paar en de gasten aan het lachen te krijgen. "Yes en si betekenen in het Hollands ja", aldus Cohen.

De ongeveer 700 gasten in de Beurs applaudisseerden toen het bruidspaar rond kwart over tien binnenkwam. Onder hen bevond zich onder anderen prins Claus, die vrijdag nog grotendeels afwezig was. Prinses Juliana was er, zoals verwacht, niet bij.

Enkele minuten daarvoor waren de kroonprins en Máxima met een Rolls-Royce uit 1957 vertrokken vanuit het Paleis op de Dam naar de Beurs. De korte rit verliep goed en ook de bruidsmeisjes wisten met gemak de vijf meter lange sleep van de ivoorkleurige zijden jurk van Máxima in de auto te werken.

Willem-Alexander had het makkelijker met zijn donkerblauwe marine-uniform met sabel. Ook droeg hij zijn vlieginsigne en enkele onderscheidingen.

Het bruidspaar had de hele plechtigheid de handen in elkaar verstrengeld. Cohen richtte zich in zijn toespraak nadrukkelijk tot Máxima en refereerde aan het offer dat zij als echtgenote van de toekomstige koning moet brengen. "Voor de oppervlakkige beschouwer is het iets begeerlijks om Prinses der Nederlanden te worden, maar die positie legt ook pijnlijke beperkingen op, ook vandaag." Hij verwees daarbij impliciet naar het feit dat Máxima's ouders wegens politieke gevoeligheden niet bij het huwelijk aanwezig konden zijn.

Verder citeerde hij Máxima, die onlangs tijdens een herdenking van de jodenvervolging in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de woorden schreef: "Laat de 21e eeuw er een worden van vergeving, maar vergeten mogen wij nooit". "Met die woorden heeft u ons evenveel geschonken als met de gulle lach waarmee u onze harten ook heeft gestolen", sprak de burgemeester van Amsterdam.

"Dat zij maar evenveel van dit kleine, dichtbevolkte, soms natte en soms lastige maar lieflijke landje mag houden als van de kroonprins", aldus Cohen die ook de bruidegom prees om zijn passie voor water en bevroren water.

Koningin Beatrix lachte nadat haar oudste zoon een krachtig ja had laten horen. Willem-Alexander sprak iets voor zijn beurt, omdat Cohen nog niet klaar was met zijn vraag. Máxima zei het belangrijkste woord iets zachter en pinkte daarna enkele tranen weg met een zakdoekje, dat zij kennelijk in haar mouw had verstopt. Daarna werd de sfeer direct ontspannen. Het bruidspaar lachte voluit. Prins Bernhard kreeg het te kwaad en kon zijn tranen niet bedwingen.

Door haar huwelijk is prinses Máxima benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij heet nu officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden