Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Hele stad juicht mee

door Angelo Vergeer

AMSTERDAM - Gods zegen kwam om vijf voor half één in een doodstille Nieuwe Kerk op het jawoord van de kroonprins en van zijn prinses, en ging gepaard met een immens gejubel vanaf de Dam. "Waarmee het huwelijk hier bevestigd is voor God en zijn gemeente", sprak voorganger Ter Linden, toevoegend: "en de ganse stad..."

Dat de ring niet soepel rond de vinger van de kersverse prinses gleed, was de enige hapering in een stemmige kerkdienst. Een Nederlands Hervormde dienst met een 'katholiek tintje'. De commotie na het oecumenische huwelijk van prins Maurits en Marilène moest worden voorkomen, al werd tijdens de dienst duidelijk hoe Máxima haar katholieke achtergrond had meegewogen.

Gisteren was het voor de rooms-katholieken het feest van Maria Lichtmis en daaraan heeft Máxima niet voorbij willen gaan. In de hervormde Nieuwe Kerk klonk het katholieke Ave Maria van Schubert.

Dominee S. de Vries van de Hervormde Gemeente van Amsterdam overhandigde het paar twéé bijbels: de klassieke statenvertaling uit 1637 voor de bruid en een Spaans/Argentijnse voor de bruidegom. "Opdat u elkaars bronnen zult kennen. Elk in hun eigen band, maar met een gemeenschappelijke inhoud. Is dat ook niet het geheim van de liefde?"

Om die liefde draaide het in een dienst die was samengesteld door 'hofpredikant' Ter Linden, in samenspraak met het bruidspaar. De dominee had eerder laten weten dat gelovigen die "wat traditioneler zijn ingesteld maar moeten denken: het is hún wens". Want door de keuze van het bijbelverhaal Ruth, voorgelezen door de katholieke Argentijnse pater Braun kreeg de dienst ook een oecumenisch tintje.

'Uw God is mijn God', zegt Ruth, als na de dood van haar man haar schoonmoeder erop aandringt dat ze teruggaat naar haar eigen volk. Maar Ruth weigert: 'Waar u gaat, ga ik; waar u blijft, blijf ik'. "Je zult toch, lieve Máxima, momenten hebben gekend dat je dacht: Moet ik dit wel doen? Met hem meegaan naar een land ver van het mijne, met een vreemd volk, een andere identiteit", verwees Ter Linden naar de lezing.

"Omdat God liefde is", vervolgde hij, "de liefde die mensen tot elkaar brengt, laten jullie je huwelijk beginnen in de kerk. Uw God is mijn God. Misschien dat de beide tradities waarin jullie zijn opgegroeid, elk met een eigen rijkdom in geloofsbeleving, jullie leven mogen verrijken en verdiepen."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden