Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Half Europa voor de buis

door Marcel Frost

AMSTERDAM - In minstens tien landen was Het Huwelijk rechtstreeks via de tv te volgen en veel andere landen zonden door de NOS aangeleverde flitsen uit. De maanden van voorbereiding waren niet voor niets geweest: de monster-mediaoperatie in hartje Amsterdam verliep nagenoeg vlekkeloos. Vrees voor sabotage bleek ongegrond en ook de stroomvoorziening liet de tv-makers niet in de steek.

Vertrekkend regisseur Rudolf Spoor, verantwoordelijk voor de beelden van de inzegening in de Nieuwe Kerk, kon alleen nog maar in superlatieven terugblikken.

"Het is meer dan geslaagd te noemen. Eerst het concert, dan het feest in de ArenA en nu de Beurs, de kerk, de rijtoer en de balkonscène, overweldigend! Om nog maar te zwijgen van het weer dat ons zo meezat. Strakblauwe lucht, 12, 13 graden, we hadden echt geen enkele tegenslag. Keuze uit mooie beelden was er volop. Neem de buitenlandse gasten, de dominee, bruid en bruidegom."

En natuurlijk die prachtbeelden uit de kerk? "Ik heb thuis tientallen malen naar die Argentijnse muziek geluisterd. Ik wist dat het erg gevoelig was en zoomde op exact het juiste moment in op Máxima", stelde Spoor kort na afloop van de uitzending tevreden vast.

Hoewel de plechtigheid pas om 10.00 uur begon, waren op dat moment al diverse omroepen enkele uren in de lucht. De Duitse televisie spande de kroon: de beide publieke netten ARD en ZDF als ook de commerciële stations RTL, SAT 1 en PRO Sieben schakelden even na achten over op feestelijke live berichtgeving vanuit Amsterdam. En daarvoor zonden ze al archiefbeelden en documentaires uit over het, toen nog aanstaande, prinselijk paar.

Het ZDF liet voor Het Huwelijk zelfs een complete studio bouwen op het dak van een horecagelegenheid recht tegenover het Paleis op de Dam. Tal van Oranjekenners schoven aan bij de oosterburen, Rudi Carrell voorop. Carrell, nu 37 jaar werkzaam voor de Duitse tv, geniet daar misschien nog wel meer bekendheid dan koningin Beatrix. Of zoals hij zelf ooit zei: "Zij kan in Keulen ongestoord door de winkelstraat lopen, ik niet."

Wat vindt hij van Het Huwelijk? "Het was wel een beetje zoals ik het had verwacht, dit kunnen ze in Nederland wel. Wat was het toch een mooie bruid, hè? Zelfs ik, die nooit huilt, schoot even vol bij die muziek en die indrukwekkende beelden."

Een andere commentator van de Duitse tv trok de vergelijking met het recente huwelijk van de Noorse kroonprins, dat volgens hem veel plechtiger was. "In Amsterdam is de trouwerij een echt burgerfeest, alsof Ajax kampioen is geworden."

De Belgen schoven aan rond de klok van tien en volgden de gebeurtenissen kritisch. Zo was er ruimschoots aandacht voor de discussie die in ons land herhaaldelijk is ontstaan bij Oranje-huwelijken met buitenlandse partners: "Er wordt steeds weer met dat vingertje gezwaaid."

Veel lof hadden de Vlamingen voor de beeldvoering van de NOS, burgemeester Cohen en Máxima toen ze haar emoties in de kerk eventjes de vrije loop liet. De sfeer werd als 'losjes' omschreven. Opvallend is dat de BBC geen live verslag uitbracht. Wellicht dat de Engelsen de handen vol hebben aan hun eigen koningshuis...

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden