Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-02-2002
Zo was hun dag...

De dag van kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

Het is even wachten op wat er komen gaat. Máxima, prins Willem-Alexander, koningin Beatrix, prins Claus en prins Bernhard ontspannen even tijdens het maken van het officiële staatsieportret dat zaterdagmorgen in het Paleis op de Dam is gemaakt. Op de voorgrond staan drie van de zes bruidskinderen die voor dé foto wisten te poseren als volleerde modellen.

Met een sluier van vijf meter is het niet gemakkelijk in- en uitstappen, maar Máxima doet het met koninklijke gratie. Al maanden werd gespeculeerd wie de jurk zou maken; de eer viel te beurt aan de Italiaanse modeontwerper Valentino.

Máxima liet zich in het jeugdjournaal ontvallen dat ze bang was dat ze zou struikelen over de lange sleep. Dankzij haar vier bruidsmeisjes, die zich de hele dag onvermoeibaar inzetten om de sleep zo mooi mogelijk te laten uitkomen, ziet Maxima er elke keer weer feeëriek uit en is struikelen uitgesloten.

Het sprookjespaar wordt in de Nieuwe Kerk voorafgegaan door een aantal bruidskinderen. In totaal zouden 1750 genodigden het paar even later luid en duidelijk "ja" zeggen.

Dominee Ter Linden zegent het paar tijdens de kekelijke plechtigheid. De ceremonie was ingetogen. De hervormde dienst had een aantal katholieke ingrediënten, zoals het Ave Maria en de ondervraging van de getuigen. Ook de keuze voor de tango, Adios Nonino, was een opmerkelijke maar prachtige keuze.

Een sprookjespaar in een sprookjesomgeving sluiten een sprookjeshuwelijk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Onder het toeziend oog van officieren van de Koninklijke Marine verlaten prinses Máxima en prins Willem-Alexander de Nieuwe Kerk om daarna een tocht door de stad te maken in de Gouden Koets. Hoewel de paarden iets onrustig waren en er een verfbommetje naar het rijtuig werd gegooid, verliep de tocht verder vlekkeloos. De hele dag had heel veel weg van een sprookje. Dat in sommige gevallen een sprookje toch echt waar kan zijn hebben Máxima en Willem-Alexander gisteren aan de hele wereld laten zien.

De kerkdienst zit er op en het bruidspaar kan de felicitaties van het publiek in ontvangst nemen. Dat doen Máxima en Willem-Alexander dan ook tijdens de rondrit in de Gouden Koets. Lachend horen ze de juichende, joelende en zingende steunbetuigingen aan. Niet veel later zullen ze het publiek helemaal tevreden stellen met de balkonscène.... en de kus.

Uit een sprookjesboek gevlogen.... Charmant wuift Máxima vanuit de Gouden Koets naar het publiek, daarbij onvermoeibaar glimlachend.

Enthousiast zwaait het pas getrouwde stel naar de mensenmenigte die zich heeft verzameld op het plein voor het Paleis op de Dam. Voor vele mensen was het zien van de twee gelukkige mensen hét hoogtepunt van Het Huwelijk.

Onder luid gejuich van het publiek kussen prins Willem-Alexander en zijn vrouw, prinses Máxima, elkaar innig op het balkon van het Paleis op de Dam. Het echtpaar houdt elkaar stevig vast en neemt geen genoegen met één kus; er volgen er nog een paar....

Het kersverse echtpaar heeft geen mes nodig om de taart aan te snijden; de sabel van de kroonprins gleed net zo makkelijk door het gebak heen. Tijdens de lunch, die na de plechtigheden werd geserveerd, kregen de gasten een cocktail van langoustgines voorgeschoteld, gevolgd door een tarbottaartje. Het vijf-gangenmenu bestond verder uit hertenbiefstukjes met rode kool, gebakken appel en gefrituurde torentjes van aardappelpuree. Het dessert was een verrassing van de kok. Voor wie nog trek had, ws er koffie met nog meer lekkers.

DE FOTO'S ZIJN VAN MATTY VAN WIJNBERGEN, JAN STAPPENBELD, ANKO STOFFELS, ROB DE JONG, RICHARD MOUW, RUUD VAN DER LINDEN, HANS PETERS, THEO TERWIEL, EMIEL VAN LINT, AKKE VAN ECK, ANP, REUTERS EN AP.

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden