Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

02-02-2002
Elke gast staat op 'film'

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Ieder van de meer dan duizend gasten moet persoonlijke aandacht krijgen. Dat is het motto dat koningin Beatrix haar hofhouding heeft meegegeven. Voor Gilbert Monod de Froideville (59), ceremoniemeester van de Koningin, geen gemakkelijke opdracht.

Want dat betekent niet alleen volledige toewijding en aandacht voor de belangen van het bruidspaar. Iets dat op zich al een klus is, maar ook aandacht voor alle gasten. En daarbij maakt het niet veel uit of dit nu een lid van een van de Europese vorstenhuizen is of een van de burgers die uitgenodigd zijn om het huwelijk van de prins en Máxima bij te wonen.

Voor de uitnodigingen de deur uitgingen, was er al heel veel in gang gezet. Onder supervisie van Monod die in mei vorig jaar zijn voorganger Henk Beentjes opvolgde, werden de locaties uitvoerig bestudeerd. Monod komt overigens niet uit het niets, hij brengt een schat aan ervaring mee. Van midden jaren tachtig tot halverwege de jaren negentig was hij ook al ceremoniemeester van de Koningin.

Onder leiding van de ceremoniemeester en zijn directe collega's, de stalmeester, de hofmaarschalk en de intendant, hebben diverse werkgroepen onderdelen van het huwelijk voorbereid. Allemaal met één oekaze in het achterhoofd: koppel elke beslissing in ieder geval ook terug aan Monod de Froideville, zodat hij van ieder detail weet.

Daarbij is hij ook vraagbaak. Hij kent alle protocollaire regels uit zijn hoofd. Zo wordt de volgorde van binnenkomst van de koninklijke gasten bepaald door de tijd die ze al vorst zijn. Daarbij is het niet van belang of het land dat de vorst vertegenwoordigt nu groot of klein is.

Het is ook de ceremoniemeester die bepaalt welke aspecten van de ceremonie aan het bruidspaar worden voorgelegd. Het is bovenal hún dag en daarom worden samen met het paar, de Koningin en prins Claus alle details besproken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de kleur van de lopers, maar ook de keuze van de bloemen en de muziek. Allemaal beslissingen die aan het bruidspaar zijn.

Dat iedere gast persoonlijke aandacht behoeft, maakt de klus er niet gemakkelijker op. Daarom heeft Monod de Froideville, van huis uit militair, niet één draaiboek in zijn hoofd, maar vele tientallen. Neem nu bijvoorbeeld een koninklijke gast die afgelopen donderdag al in Nederland arriveerde en vanavond weer weggaat. Voor deze gast is een apart draaiboekje geschreven, zodat van uur tot uur precies duidelijk is welk programma hij of zij volgt.

En daarbij komt veel kijken, want niet alleen moesten er zitplaatsen in de Amsterdam ArenA geregeld worden, maar ook plekken in de kerk en in de Beurs én moet rekening worden gehouden met eventuele privé-verlangens van de gasten. Hoe Monod de Froideville dat allemaal regelt? Regelmatig heeft hij de afgelopen maanden niet alleen het hele programma de revue laten passeren, maar speelde hij in zijn hoofd ook per individuele gast 'de film van het huwelijk', zoals hij dat zelf noemt af. Dan zag hij voor zich hoe de gasten arriveerden en per persoon nam hij hun bezigheden door. Want van tien uur vanmorgen tot twee uur vanmiddag moet alles tot op de seconde kloppen.

Een hele operatie. Niet iedere gast is immers overal bij, maar wie voor meer dan één onderdeel is uitgenodigd, moet wel precies op tijd naar de juiste plek gedirigeerd worden. Op de seconde af. Voor Monod lijkt de huwelijksdag op een logistieke hersenkraker. En zo kennen andere leden van de hofhouding ook hun uitdagingen. Sleutelrollen zijn daarbij weggelegd voor de intendant ir. B.W. (Berend) Baron Bentinck, die verantwoordelijk is voor de paleizen, en de 'hotelier' van het hof, hofmaarschalk J.W.S. (Hans) Eenennaam, die ervoor moet zorgen dat alle gasten op tijd van een versnapering worden voorzien en op de juiste wijze worden ondergebracht.

Door de bijna militaire aanpak van Monod de Froideville, in een vorig leven luitenant-kolonel der cavalerie, worden geen problemen verwacht. Zelf zegt hij erover: "We hebben alles 200 procent georganiseerd om het voor honderd procent goed te laten lopen."

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden