Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

02-02-2002
Willem-Alexander: De wilde jaren voorbij

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Geen detail van de huwelijksceremonie bleef de afgelopen maanden voor prins Willem-Alexander onopgemerkt. Van alles moest hij op de hoogte zijn. Dat bleek wel bij de opening van de tentoonstelling 'Ja, ik wil' in de Nieuwe Kerk op 16 november. Omringd door tientallen hoogwaardigheidsbekleders, medewerkers van de Nieuwe Kerk en nieuwsgierige genodigden liet hij zich toch onverstoorbaar samen met zijn aanstaande bruid over de tentoonstelling leiden. Daarbij niets uit het oog verliezend.

"Ziet u dat?" vraagt hij aan het gezelschap, terwijl hij wijst naar een film waarop het huwelijk van zijn grootouders wordt getoond. "Zij knielen eerder dan de dominee aangeeft. Kan zijn dat het aan de film ligt, maar we moeten nog even uitzoeken hoe het met de timing zit."

Hier spreekt een man, 34 jaar oud, inmiddels internationaal erkend waterdeskundige, die duidelijk klaar is voor de volgende fase in zijn leven: het huwelijk en het stichten van een gezin. De wilde jaren zijn vanaf vandaag definitief voorbij...

De eerste zoon van koningin Beatrix en prins Claus heeft het, voor hij zich op advies van zijn vader toelegde op het waterbeheer, niet altijd even gemakkelijk gehad. De verwachtingen waren hooggespannen en niet altijd kon de jonge prins daaraan voldoen. Dat maakte dat er soms berichten in de media verschenen waarin hij werd neergezet als een intellectueel lichtgewicht en losbol. 'Prins Pils' werd hij soms genoemd.

Bijna twee jaar geleden kwam de ommezwaai. Vooral met zijn optreden tijdens het Tweede Wereld Water Forum in Den Haag dwong hij veel respect af. Op gewiekste wijze redde hij toen de openingsceremonie op het moment dat Spaanse actievoerders het evenement trachtten te verstoren.

Tweeëndertig jaar daarvoor, op 27 april 1967, is Nederland in extase. In het Academisch Ziekenhuis te Utrecht wordt een prinsje geboren. Voor het eerst in ruim een eeuw is er weer een mannelijke Oranjetelg en op termijn dus een koning.

De jonge prins Willem-Alexander groeit op samen met zijn broers prins Johan Friso en prins Constantijn in de luwte van Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Daar volgt hij ook het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse Schoolin Baarn.

Een fijne tijd, waaraan hij ook nu nog veel terugdenkt. Koningin Beatrix heeft onlangs gezegd dat ze voorlopig nog niet aan aftreden denkt, omdat ze haar zoon en Máxima ook zo'n periode van relatieve rust gunt om een gezin op te bouwen.

Veel verandert in het leven van de prins wanneer zijn moeder op 30 april 1980 wordt ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. Willem-Alexander wordt als oudste kind de eerste troonopvolger en verwerft daarmee de titel Prins van Oranje. Een titel die sinds 1815 aan de oudste zoon van de koning(in) is voorbehouden. De troonsbestijging van Beatrix maakt ook een einde aan het idyllische leven op Drakensteyn. Het gezin verhuist in 1981 naar paleis Huis ten Bosch.

In Den Haag volgt hij een paar jaar middelbare school om deze vervolgens in Wales af te maken. Daarna gaat hij in militaire dienst om vervolgens in Leiden geschiedenis te gaan studeren.

Sinds hij afgestudeerd is, bereidt de prins zich nadrukkelijk voor op zijn taak als koning. Daarbij hoort ook het vertegenwoordigen van het Koninklijk Huis bij officiële evenementen.

Sport is een grote passie van de prins. Niet alleen woont hij als supporter veel belangrijke wedstrijden van de Nederlandse nationale ploegen bij, hij sport ook zelf regelmatig. Zijn liefde voor de sport maakt hem een geziene gast bij verschillende Olympische Spelen. In eerste instantie als beschermheer van het Nederlands Olympisch Comité, maar sinds februari 1998 is de prins lid van het Internationaal Olympisch Comité. Daar houdt hij zich onder andere bezig met de promotie van sport in de wereld.

Een passie waarin hij zich helemaal kan uitleven, is vliegen. Om zijn brevetten te kunnen handhaven maakt hij zijn verplichte vlieguren als verkeersvlieger bij de KLM en als piloot van het regeringsvliegtuig KBX. Vorig jaar vertrouwde hij deze krant toe: "Ik ben verkeersvlieger bij de KLM en dat wil ik ze lang mogelijk blijven. Er komt een tijd dat het niet meer te combineren valt, maar tot die tijd blijf ik actief."

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden