Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

01-02-2002
Driedaagse parade van blauw bloed

AMSTERDAM - Een keur aan gekroonde hoofden is morgen in ons land aanwezig om in Amsterdam het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bij te wonen. Het grote aantal koningen, koninginnen, (kroon)prinsen en -prinsessen, van wie sommigen gisteren al in de hoofdstad aankwamen, geeft aan dat de Oranjes in de 'eredivisie' van de internationale koningshuizen een vooraanstaande plaats innemen.

Opmerkelijke gasten zijn prins Albert van Monaco en zijn zuster prinses Caroline, die nu is getrouwd met de regelmatig in opspraak geraakte Duitse prins August van Hannover. Hun aanwezigheid is opmerkelijk omdat de jetsetfamilie Grimaldi niet hoog wordt aangeslagen in Europese hofkringen.

Grote afwezige is de Spaanse koning Juan Carlos, een goede vriend van de Oranjes. Hij laat zich vertegenwoordigen door zijn zoon, de 34-jarige kroonprins Felipe, die zijn vader ook al representeerde op de bruiloft van de Noorse kroonprins Haakon met Mette-Marit. Ook zijn moeder Sofia en zijn zusje Cristina met haar man zijn van de partij. Zijn andere zuster Elena blijft in Spanje bij haar man Jaime, die onlangs door een beroerte is getroffen. Het Spaanse Hof stelt dat Juan Carlos "andere verplichtingen" heeft. Volgens ingewijden wil hij zijn zoon steeds meer inschakelen voor dit soort plechtigheden. Ook is hij een gevoelig doelwit voor aanslagen.

Op de gisteren door de Rijksvoorlichtingsdienst vrijgegeven gastenlijst prijken verder koning Albert II en koningin Paola van België met hun zoon kroonprins Filip en zijn echtgenote prinses Mathilde alsmede hun dochter Astrid en jongste zoon Laurent; de Deens koningin Margrethe, peettante van prins Willem-Alexander, met haar zoon kroonprins Frederik; de Zweedse koning Carl Gustav en koning Silvia met hun kinderen kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine en de Noorse koning Harald met koningin Sonja, hun zoon kroonprins Haakon en zijn kersverse echtgenote Mette-Marit. Prinses Märtha Louise, die vanaf vandaag afstand doet van haar koninklijke titel om een bedrijf te kunnen stichten, is ook van de partij met haar verloofde Ari Behn.

De bejaarde Britse koningin Elizabeth II, die in april haar 50-jarig regeringsjubileum viert, komt niet maar heeft haar zoon Charles gestuurd. De Prins van Wales komt zonder zijn geliefde Camilla Parker-Bowles maar met zijn jongste broer Edward en zijn diens vrouw Sophie.

Verder verschijnen de Luxemburgse groothertog Henri met zijn vrouw groothertogin Maria Teresa alsmede zijn vader groothertog Jean met groothertogin Joséphine-Charlotte en erfgroothertog Guilaume. Ook komt de Grieks ex-koning Constantijn met zijn vrouw koningin Anne-Marie en hun kinderen. Uit Bulgarije komen prins Kardam en prinses Miriam van Tirnovo.

Het kleine Liechtenstein is vertegenwoordigd door erfprins Alois en erfprinses Sophie.

Van buiten Europa komen onder andere de Japanse kroonprins Naruhito, die gisteren al een rondvaart over de Amsterdamse grachten maakte. De Jordaanse koninklijke familie, die goede relaties met de Oranjes onderhoudt, stuurt een grote afvaardiging, onder wie de Jordaanse koningin Noor, de weduwe van koning Hoessein, en prins Hassan Bin Talal. Marokko is vertegenwoordigd door prins Moulay Rachid.

Tal van Duitse vorsten en prinsen, die herinneren aan het oude Duitse keizerrijk, zijn van de partij, zoals vorst Ferdinand von Bismarck, een peetoom van Willem-Alexander met zijn vrouw en prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Ook diverse niet-adellijke prominenten wonen de plechtigheden bij, zoals VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die gisteren door premier Kok werd ontvangen en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela die vanochtend wordt verwacht.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden