Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

01-02-2002
Amsterdam waarschuwt activisten

AMSTERDAM - De zogenoemde activisten van Het Witte Plein zijn na overleg met de Amsterdamse politie te verstaan gegeven dat woorden of teksten als "moordenaar" en "dood aan" de komende dagen absoluut niet zullen worden getolereerd. Ook teksten in connectie met fascisme zijn de komende dagen absoluut niet toegestaan.

De eerste spandoeken met teksten die zich tegen het koningshuis keren hangen al in de hoofdstad. Deze week verscheen een doek met daarop een afbeelding van een generaal met het woord junta op zijn pet en de tekst "mijn pappie is altijd eerlijk" aan een pand in de Vijzelstraat. Gisteren hing het er armzalig bij. De verf was niet bestand tegen de barre storm en regen die de hoofdstad teisterden.

Terwijl de gasten van de jarige koningin Beatrix gisteravond arriveerden bij het Koninklijk Paleis, deelden activisten gratis eten uit op de Dam en omgeving. De politie hoefde niet in te grijpen. Er werd minutieus gecontroleerd op oproerkraaiers.

Volgens de genoemde actievoerders ging het om een protest dat was gericht tegen de wijze waarop de koninklijke familie en haar genodigden binnen het Paleis het diner gebruikten. De actie was georganiseerd door de beweging Food Not Bombs.

De politie zet morgen tijdens het Koninklijk Huwelijk een nieuwe helikopter in die veel stiller is dan de wat oudere toestellen. De heli, van het type MD 902 Explorer, observeert vanuit de lucht de feestelijkheden. De heli is in bruikleen van een Amerikaans bedrijf. "Er zijn er acht besteld voor operaties in geheel Nederland, maar door productietegenslag hebben we er nu pas één", aldus een woordvoerder van de Luchtvaartpolitie.

Al eerder werd gemeld dat er beneden de twee kilometer geen vliegverkeer is toegestaan tijdens de huwelijksplechtigheden. Iedere verdachte actie in het luchtruim wordt direct beantwoord met grof geschut. Bij de Argentijnse ambassade in Den Haag ontstond gisteren onrust toen een verdacht pakketje in de brievenbus was gegooid.

Ambassadepersoneel schakelde de politie in omdat niet direct duidelijk was wat er in het pakje zat of waar het vandaan kwam. Het bleek echter loos alarm, want het pakje bevatte een felicitatie voor Máxima Zorreguieta, aldus een politiewoordvoerder.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden