Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-01-2002
Vips zetten hotel op stelten

AMSTERDAM - We horen het goed: "Zorreguieta", antwoordt de man, wanneer een medewerkster achter de balie van het Krasnapolsky-hotel vraagt naar de achternaam van de zojuist gearriveerde gast. Voordat we naar zijn voornaam en relatie tot Máxima kunnen informeren, wordt deze gesoigneerde dertiger meegetroond door de speciale begeleiding van het Koninklijk Huis, die gisteren midden in de lobby van het Amsterdamse vijfsterrenhotel zijn intrek heeft genomen.

Het is zover, vips van over de hele wereld nemen momenteel hun intrek in het Amsterdamse Krasnapolsky en Amstel Hotel. Hoewel Martin Lindelauf, general-manager van Krasnapolsky, ons verzekert dat hij tot op het moment van hun aankomst niet weet wie er in zijn hotel zal overnachten, is het inmiddels duidelijk dat koninklijk genodigden en hoogwaardigheidsbekleders als Nelson Mandela in het Amstel slapen, terwijl vooral de intimi van het paar, veelal afkomstig uit de internationale jetsetwereld, hun intrek nemen in het Krasnapolsky-hotel.

En dus zijn er ongekende veiligheidsmaatregelen van kracht, vertelt de general-manager, wiens gehele hotel door het Koninklijk Huis is afgehuurd. Zo wemelt het er van de leden van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. En: "Sinds vandaag is het hier hermetisch afgesloten voor het reguliere publiek. Niemand mag er in, ieder personeelslid is gecheckt, iedere kamer ondersteboven gehaald. Pas toen alles was gecontroleerd, van brandpreventie tot eventuele legionellabesmetting aan toe, zijn de kamers verzegeld. Zelfs de bezemkast hebben ze niet overgeslagen!"

Het hotel is inmiddels officieel veilig verklaard, met een gerust hart kunnen de vips op koninklijke wijze de slaap vatten. Lindelauf geniet ervan als overbuurman van het Paleis op de Dam gastheer te mogen zijn van de vrienden en relaties van het koninklijk paar.

"Overigens", zo benadrukt hij, "zullen deze mensen niet op andere wijze worden behandeld dan onze reguliere gasten. Er worden de komende dagen 400 werknemers ingeschakeld, net zoveel als op andere dagen. Wel hebben we ieder personeelslid weer eens gewezen op onze normen en waarden. Bijvoorbeeld dat ze op hun houding moeten letten, de gasten moeten aankijken. Maar op advies van de hofmaarschalk zullen we onze service niet overdrijven. Zo hebben we evenmin iets extra's gedaan met de kamers, en de vips zullen vanuit het hotel niet op speciale wijze worden begeleid. We werken met een draaiboek, dat we kregen van het Koninklijk Huis, waarin van minuut tot minuut staat wat er staat te gebeuren."

Het hotel heeft nauwelijks reguliere gasten hoeven afzeggen, al lang van te voren maakte het Koninklijk Huis kenbaar het hotel te willen afhuren. "Daar we tijd hadden alles tot in de finesses voor te bereiden, ben ik bij een aantal ervaren deskundigen te rade gegaan. Omdat Krasnapolsky vaker in de geschiedenis de loper heeft uitgelegd voor koninklijke gasten - zo speelde het hotel een rol tijdens het huwelijk van Claus en Beatrix, haar kroning en die van haar oma Wilhelmina - heb ik gepraat met medewerkers die daarbij zijn geweest. Eveneens heb ik me laten adviseren door collega's in Zweden, die vrij recent met een koninklijk huwelijk te maken hadden. Zo hebben we op hun advies extra strijkdames paraat. Als zoveel gasten tegelijk met gekreukte kleding in de koffer arriveren, kun je voorstellen dat hier behoefte aan is."

En hoe zit het met alle dames die nog langs de kapper willen, of wellicht een behandeling in de schoonheidssalon prefereren? Lindelauf lacht: "Ook daar is aan gedacht, onze kapper en schoonheidsspecialisten, medici en masseurs hebben speciaal voor het weekeinde extra mensen aangetrokken."

Hoewel de general-manager ervan overtuigd is alles onder controle te hebben, zegt hij desalniettemin met gezonde spanning te kampen. "Eerlijk is eerlijk, ik zal blij zijn als het maandag is en we kunnen terugkijken op een weekeinde waarin alles goed is verlopen."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden