Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-01-2002
Feesten rond het Oranje-huwelijk

AMSTERDAM - Het is bijna zover: Máxima en Willem-Alexander treden in het huwelijk! De verwachting is dat de kerkelijke inzegening en het sluiten van het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage op televisie massaal bekeken zal worden, maar in diverse steden zal het de moeite waard zijn het huis te verlaten. De leukste feesten en activiteiten op een rij.

AMSTERDAM
Behalve bij het bruidspaar zelf slaat de 'trouwkoorts' in heel Nederland toe. Vrijdagavond begint het eigenlijk al; met de Nationale Feestavond in de Amsterdam Arena waar de koninklijke gasten en 'gewone' burgers uit alle provincies - in totaal zo'n 50.000 - kunnen genieten van muziek, theater, acts en dans. Daarnaast wordt er op verschillende plaatsen in ons land feest gevierd; weliswaar niet in zo'n grote mate als op Koninginnedag, maar wie weet ontstaan er op het laatste moment nog spontane party's.

Amsterdam is natuurlijk op zaterdag het absolute middelpunt van alles, met de officiële plechtigheden in de Nieuwe Kerk en in de Beurs van Berlage, gevolgd door een rijtoer door de stad in de Gouden Koets. De 'burgertrouwzaal' is trouwens de dag erna (zondag) geopend voor publiek. Men kan zich even Willem-Alexander of Máxima wanen door de Beurs van Berlage te betreden via de historische hoofdingang, dezelfde route te volgen naar de trouwzaal, waar het mogelijk is een foto te laten maken op de plek waar het koninklijk bruidspaar elkaar het jawoord heeft gegeven.

De Beurs van Berlage is zondag geopend van 10.00-17.00 uur. Entree €10,-, kinderen van 5-12 jaar de helft.

In diverse horecagelegenheden in Amsterdam zal er ter gelegenheid van het koninklijk huwelijk de 'Máxima Day' gehouden worden. Vanaf twaalf uur 's middags tot drie uur 's nachts, zullen verschillende artiesten en dj's optreden.

Corrie Konings en Dance Nation zijn slechts enkele voorbeelden uit het ruime aanbod. De shows spelen zich af in Odeon, Planet Hollywood, Havana, SoHo, M-Bar, Montmartre en Showtime. Vanaf 12.00 uur kan in Planet Hollywood en Montmartre via een video-wall gekeken worden naar de officiële plechtigheden van het huwelijk. Rond 14.00 uur zal het feest losbarsten met veel muziek uit de jaren tachtig en zeventig, Club Music en Nederlandstalige liedjes. Elke locatie heeft die dag zijn eigen muziekstijl.

Om 16.00 uur zal een speciale tour door de stad van start gaan. De tour, geleid door Diva MayDay, zal langs alle zaken gaan waar de festiviteiten plaatsvinden. Deze historische dag wordt afgesloten met het 'Orange Ball' in Planet Hollywood.

DEN HAAG
Den Haag, de woonplaats van het bruidspaar, deelt zaterdag aanstaande mee in de feestvreugde, onder meer in de vorm van koninklijke stoomtreinritten tussen de hofstad en Pijnacker (via Delft). In totaal maakt de trein zeven maal een rondrit. Elke rit duurt ongeveer een uur en voert door het Zuid-Hollandse landschap. Passagiers worden onderweg voorzien van een oranjebitter of oranje limonade. De eerste stoomtrein vertrekt om 9.50 uur van Station Hollands Spoor, de laatste aankomst in Pijnacker is om 18.05 uur. Een kaartje voor de volledige route kost 11,-, kinderen t/m 11 jaar 6,-Andere Haagse 'koninklijke' activiteiten zijn 's middags van 15.30-17.00 uur een Koninklijk Concert in de Dr. Anton Philipszaal, gegeven door Haagse koren, alsmede een Oranjebal in het Atrium (aanvang 19.30 uur, entree €10,-), waar jong en oud uitgenodigd worden te dansen ter ere van het Oranjebruidspaar. Informatie bij de Haagse VVV: 0900-340.35.05.

ROTTERDAM
In Rotterdam wordt op dit moment voor het stadhuis aan de Coolsingel gewerkt aan een gigantische bruidstaart van wel vijf meter hoog en een doorsnee van negen meter. Niet van cake en slagroom, maar van steiger- en decoratiemateriaal. Op de trouwdag zelf zal daar een enorm spektakel op worden uitgevoerd met een (levend) bruidspaar, tangodansers ondersteund door een prachtig vuurwerk. Als klap op de vuurpijl wordt het huwelijkslied 'Lopen op het Water' uitgevoerd door een mega bruidskoor. Dit alles begint zaterdagmiddag om 15.00 uur.

UTRECHT
Ook in Utrecht wordt feest gevierd. De Ganzenmarkt bij het stadhuis is van 14.30-18.00 uur het decor van een muzikaal Oranjebal met hoofdzakelijk smartlappen en levensliederen, gebracht door Ome Cor's Show Duo, Suzan en Arno Knip en de 'koningin van het levenslied', Marianne Weber. Rond 17.00 uur wordt iedereen uitgenodigd om in de Hal een toast uit te brengen op het koninklijk bruidspaar. Tegelijkertijd worden dan de klokken van de Domtoren geluid, die daarbij in een oranje gloed staat. Voor kinderen zijn tussen 14.30 en 17.15 uur op het plein tal van leuke activiteiten (bij slecht weer in de Hal).

GRONINGEN
Groningen pakt op de trouwdag ook flink uit met feestelijke activiteiten. Zo worden de thuis- en daklozen tussen 10.00 en 14.00 uur getrakteerd op 'versierde' koffie en een warme maaltijd. Om 14.15 uur geeft beiaardier Auke de Boer op het carillon van de Martinitoren het startschot voor een Gronings Oranjefeest. Hij speelt vaderlandse liederen en de speciaal voor het huwelijk door Joop Stokkermans gecomponeerde 'Oranje Rhapsodie'.

Na een felicitatiespeech van burgemeester Wallage speelt het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen onder andere de Prins Willem-Alexander-mars. Het Bragi-Grootkoor met dirigent Rein de Vries zingt daarna het huwelijkslied 'Lopen op het Water'. Dat alles vindt plaats op een groot podium op de Grote Markt, waar tot middernacht een keur aan artiesten en groepen zullen optreden, waaronder de Carlos Gomes Band met danseressen, zanger Luis Felippe met het lied 'Máxima', Franklin Brown, de band 'Is Ook Schitterend', de groep 'Warming Up' en 'TOF'.

Op de Praediniussingel vindt vanaf 14.00 uur de Royal Wedding Rowing Regatta plaats, een mixed-acht met vier dames en vier heren. De start is bij de Trompbrug, de finish bij het botenhuis van de Hunze. Verder is de Kromme Ellebogenbuurt omgetoverd tot 'Het Oranje Kwartier. 's Avonds vanaf 22.00 uur klinkt er live-muziek tot in de late nacht. En in The Mac op het Hoge der A3 barst om 23.00 uur een Oranjebal los met onder andere Maribelle.

NIJMEGEN
In het centrum van Nijmegen, om precies te zijn op Plein 44, vindt morgenavond van 20.00-24.00 uur in een grote feesttent een muzikaal Oranjefestijn plaats met als topattractie De Sjonnies, aangevuld met verschillende orkesten. Entree €5,-. Kaarten reserveren bij VVV Nijmegen (024-329.78.78).

BERGEN OP ZOOM
Het Brabantse Bergen op Zoom viert morgenavond een bijzondere vrijgezellenavond. De mannen worden om 22.00 uur verwacht op de Grote Markt; de vrijgezellen met een rode roos, de rest met een rode zakdoek. De vrouwen, aangekleed als ware koninginnen, komen op hetzelfde tijdstip bijeen op de binnenplaats van het Markiezenhof. Het is de bedoeling dat de dames drie prinsen gaan veroveren en de heren drie prinsessen. Op hun zoektocht worden ze begeleid door muziekorkesten. Om middernacht is de finale op de Grote Markt, als het 'Paar van het Jaar' wordt gekozen. Daarna wordt er gedanst en gezongen. Zaterdag zijn er op de Grote Markt vanaf 15.30 uur ook allerlei activiteiten, om 18.00 uur uitmondend in een receptie in de Markiezenhof waar massaal wordt getoost op het koninklijk bruidspaar en een grote bruidstaart zal worden aangesneden.

EINDHOVEN
Eindhoven houdt morgen ook een soort vrijgezellenavond. Om 20.00 uur start in de binnenstad een grote Máxima Kroegentocht met als hoogtepunt de verkiezing van de mooiste en leukst verklede Máxima-look-a-like. De winnares wordt rond half drie 's nachts gekozen in Viva Le Berry.

BAARN
Ook Baarn gaat 'the night before' al aan het feesten en wel tijdens een Oranjebal in sporthal De Trits aan de Goeman Borgesiuslaan. Kaarten kosten twee euro en zijn te koop bij de VVV Baarn (035-541.32.26), zaal open 20.30 uur.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden