Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-01-2002
Binnenstad Amsterdam deels op slot

AMSTERDAM - Hartje Amsterdam wordt vanaf vandaag grotendeels afgesloten. Voetgangers zijn nog het best af en kunnen de binnenstad redelijk bereiken. Zaterdag blijven Dam, Damrak en omliggende straten echter verboden gebied.

Trams zullen zaterdag niet rijden van en naar Amsterdam CS. Met de metro is de plek van het huwelijk overmorgen het best te bereiken, fietsers moeten hun voertuig aan de rand van de binnenstad achterlaten. Morgen is de omgeving van het Concertgebouw verboden gebied en wordt alle verkeer rond Van Baerlestraat en omgeving omgeleid.

NS zet meer en langere treinen in. Voor acht uur 's morgens rijden er uit alle grote steden extra treinen naar Amsterdam. Het Amstel- en Krasnapolsky-hotel zijn met ingang van vandaag verboden gebied in verband met de komst van de hoge gasten.

Circa 6000 man politie krijgt de komende uren de laatste instructies hoe vanaf nu te handelen rond de huwelijksvoltrekking. Alle politiemensen krijgen het zakboek Het Huwelijk 02-02-2002 uitgereikt dat de korpsleiding heeft samengesteld. In het boekje staan maatregelen, doelstellingen, telefoonlijsten en andere zaken.

De binnenstad is omgetoverd tot één groot 'big brother is watching you-gebied': 50.000 mensen zijn de laatste tijd gescreend, van 18.000 van hen zijn namen in een computerbestand gezet. Op vele locaties wordt gefilmd om escalaties te voorkomen. Voorlopig blijft men in Amsterdam uitgaan van 160.000 bezoekers.

Defensie assisteert met 2000 man. Het bureau Ceremonieel van Defensie spreekt van een unieke gebeurtenis. "Den Haag is gewend aan grootschalig ceremonieel. Amsterdam heeft die ervaring niet. Dat vraagt meer afstemming, maar het loopt gesmeerd", aldus kapitein Witteveen. De landmacht is met 886 man het ruimst vertegenwoordigd, de marine levert 632 man en luchtmacht 387.

Het luchtruim boven Amsterdam is tijdens de huwelijksvoltrekking hermetisch afgesloten voor vliegverkeer beneden twee kilometer. Het best bewaakte stukje Nederland wordt via enkele patrouillerende F16's en radarschermen ondersteund. Bij iedere ongewenste actie wordt direct en meedogenloos actie ondernomen.

In tegenstelling tot de Tweede Kamer is de Amsterdamse gemeenteraad wel voltallig uitgenodigd. Negen raadsleden hebben voor de eer bedankt.

Het pasgetrouwde stel krijgt zaterdag in Amsterdam vanuit Bonaire een antieke zilveren wijnkoeler. De Oranjevereniging op het eiland bestaat pas enkele maanden. "Het is de eerste oranjevereniging op de Antillen", aldus secretaris Maarten Maartense. Dubbelgangers van het bruidspaar moeten op het eiland het Oranjebal luister bijzetten.

De lokale tv-zender TeleCuraçao zendt vanaf drie uur plaatselijke tijd op de Antillen rechtstreekse beelden uit vanuit Amsterdam. De Willem-Alexanderschool en de Máximaschool in Leeuwarden vieren morgen samen een huwelijksfeest.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden