Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

30-01-2002
Huwelijkswaas over ons land

AMSTERDAM - Nederland kleurt zaterdag massaal oranje. Van Groningen tot Maastricht barst het feest rond het Koninklijk Huwelijk al vroeg in de ochtend los. Gebakjes, oranje-bitter, feestmarkten, kermissen, reuze video-schermen en de tango-dans: zowel aan de in- als uitwendige mens is door een ieder gedacht.

Behalve in Amsterdam zal ook Rotterdam swingen. In een enorme bruidstaart in het hartje van de stad kan uitbundig worden gefeest. In Utrecht zal een smartlappenfestival menig kijker trekken onder de in oranje gloed gehulde Domtoren. Wassenaar en Den Haag trappen reeds in de nacht voor het huwelijk af met grote feesten.

In Amsterdam en andere steden wordt er menig huwelijk gesloten. Ook in het buitenland trouwen veel Nederlanders op deze bijzondere dag.

Veel winkels houden de deuren dicht. Vooral de kleinere zaken in geheel Nederland zijn gesloten. Supermarkten daarentegen zijn wel geopend, evenals de meeste zaken in het Amsterdamse feestgebied. KNMI en MeteoConsult waren gisteren unaniem in hun mening: het wordt zaterdag boterzacht weer (ruim 10 graden) met goede kans op een oranje zonnetje of een spat regen, maar vooral weer de nodige wind.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft een noodverordening ingesteld tijdens het Koninklijk Huwelijk. Voor een fors deel van de binnenstad gelden van morgenmiddag 12 uur tot uiterlijk zondag middernacht speciale veiligheidsmaatregelen. Volgens de burgemeester heeft de noodverordening een technisch karakter "om primair onveilige situaties tegen te gaan."

Dit betekent dat niemand zonder uitnodiging en identiteitsbewijs in de eerste veiligheidsring rond het Paleis op de Dam, De Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage mag komen. Alleen bewoners en mensen die voor hun werk in het gebied moeten zijn, worden - mits met de juiste papieren - in de ring toegelaten.

Gebouwen en panden in dit gebied worden op explosieven onderzocht. Ook op straatmeubilair mag niet worden geklommen.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden