Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

30-01-2002
Duitsers diep beledigd door Oranje-geroddel

door Theo Jongedijk

BERLIJN - Op de Nederlandse ambassade in Berlijn regent het klachten van Duitsers die zich groen en geel ergeren aan een beledigend artikel over ons koningshuis van de hand van schrijver Leon de Winter.

De Nederlandse auteur die zich afgelopen weekeinde in een paginagroot verhaal in de Berliner Morgenpost verlaagde tot het klakkeloos neerschrijven van onbewezen roddels en achterklap waar de boulevardpers de neus voor zou ophalen, treedt zaterdag op als co-commentator bij de ARD, het eerste Duitse televisiekanaal.

Woordvoerder Jan Boeles van de Nederlandse ambassade in Berlijn bevestigt dat de verontwaardiging onder de Duitsers groot is. "De telefoon staat hier roodgloeiend. De mensen kunnen niet begrijpen dat De Winter, die ook in Duitsland een literaire naam heeft hoog te houden, dit verhaal heeft kunnen schrijven. Wij moeten dan uitleggen machteloos te staan. Er is persvrijheid."

De Winter geeft in zijn artikel blijk van een diepgewortelde afkeer van het Huis van Oranje en van gevoelens van grote minachting voor het bruidspaar. De auteur verschuilt zich daarbij achter 'kwaadsprekende waarnemers' door hen de grofste beledigingen in de mond te leggen.

Alle leden van het Koninklijk Huis worden door het slijk gehaald, waarbij De Winter zelfs geen mededogen heeft gehad met de demente prinses Juliana, die hij seniel noemt en met een hond vergelijkt.

Op eenzelfde lage manier wordt uitgehaald naar de Koningin en naar prins Bernhard. De Winter dist voorts een zogenaamde leugen uit kwaadsprekende kringen op over prins Claus, teneinde ook bewust bij onze oosterburen verwarring te zaaien over zijn seksuele geaardheid.

Over prins Willem-Alexander en Máxima heeft De Winter geen positief woord uit zijn pen kunnen krijgen. "Het wordt een sprookjeshuwelijk. Ze zijn erg verliefd. Hij is dom en zij is geblondeerd. Een droompaar", zijn nog hele gematigde zinsneden in vergelijking met andere teksten.

Een zegsman van de WDR, die de uitzending van zaterdag voor de ARD verzorgt, verklaarde dat het eerste Duitse televisienet gewoon van plan is van de diensten van Leon de Winter als gast gebruik te maken. De hoofdredactie van de Berliner Morgenpost had wel bedenkingen nadat De Winter zijn verhaal had ingeleverd, maar nam niet de moeite er nog handen aan vuil te maken en liet het afdrukken.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden