Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

24-01-2002
Hackers kraakten Oranje-chat:
'We wilden KPN een lesje leren'

door Romke Spierdijk

AMSTERDAM - De aanvallen die de chatsessie met Prins Willem-Alexander en Máxima uit deden lopen op een fiasco, blijken het werk te zijn van een groep baldadige internetfreaks.

Een groep van acht zeer ervaren hackers, luisterend naar de naam Down Under Crew (DUC), voerde een massale aanval uit op de computers van KPN. In enkele seconden tijd bezweken deze onder de grote hoeveelheid data die via internet aankwam. Exclusief tegenover deze krant verklaarde een lid van de DUC gisteravond dat hij en zijn zeven vrienden de chat in de soep liepen lopen.

Niet omdat ze iets tegen het koningshuis hebben, maar simpelweg om KPN een lesje te leren. Met behulp van 3000 gekraakte computers voerden zij een zogenaamde dDoS-aanval uit, waartegen geen enkel systeem bestand is. In totaal heeft de groepering de beschikking over 10.000 gekraakte computers die kunnen worden ingezet bij aanvallen.

Bijna twee jaar geleden werden de drie drukst bezochte websites ter wereld - CNN, Amazon en Yahoo - achter elkaar stilgelegd op dezelfde manier als de chat van Willem-Alexander en Máxima. Tegen een dDoS-aanval zijn zelfs de grootste websites ter wereld niet bestand, dus die van het koninklijk huis in Nederland zeker niet.

De 17-jarige Amerikaan Mafiaboy, die de aanvallen op CNN, Amazon en Yahoo uitvoerde, werd uiteindelijk veroordeeld tot acht maanden cel, een relatief lage straf omdat hij pas 15 was toe hij zijn misdaad pleegde. Ook in ons land zijn aanvallen als deze strafbaar.

"We hoorden voordat de chat plaats zou vinden dat KPN had gegarandeerd dat alles goed zou gaan en dat er genoeg capaciteit zou zijn", zo vertelt een van de leden van de groep, die allen tussen de 17 en 30 jaar oud zijn. "Omdat je op internet niks kán garanderen, besloten we ze een lesje te leren. Dat is alles."

Beveiligingsdeskundigen denken dat het voor KPN niet al te moeilijk moet zijn de daders te vinden. Een van de deskundigen: "Iedereen laat sporen achter. Een aanval als deze is goed voorbereid in de voorafgaande dagen en dus moeten ze iets kunnen vinden dat uiteindelijk naar de daders leidt."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden