Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

23-01-2002
Sabotage koninklijke chatsessie

door Jan-Kees Emmer en Romke Spierdijk

AMSTERDAM - De internet-chatsessie van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is door een sabotage-actie uitgelopen op een groot fiasco. KPN, dat vooraf nog beloofde dat niks kon misgaan, gaf gisteravond toe dat het computerkrakers vermoedelijk gelukt is, om het interactieve gesprek via internet te dwarsbomen. Wie de saboteurs zijn, weet KPN niet.

Tot grote teleurstelling van het prinselijke paar, dat zélf het initiatief genomen had tot de sessie, ging het beeld al na bijna twee minuten op zwart. Officieel was dat vanwege een technische storing bij KPN. Van te voren had het bedrijf gegarandeerd dat de gehele sessie op het internet vlekkeloos zou verlopen, ongeacht de omvang van de belangstelling. Volgens deskundigen op het gebied van computerbeveiliging wijst echter alles op kwade opzet. Gisteravond laat gaf KPN toe dat daar inderdaad sprake van kan zijn.

"De chatsessie werd ruim van tevoren aangekondigd waardoor kwaadwillenden alle tijd hadden een sabotage-actie voor te bereiden", aldus een beveiligingsdeskundige die liever anoniem wil blijven. Volgens hem is de makkelijkste manier om een chatsessie als deze 'uit de lucht te blazen' een zogenaamde DOS-aanval. "Hierbij worden vanaf honderden gekraakte computers tegelijk pakketjes loze informatie naar de computer van het slachtoffer gestuurd. Door de enorme hoeveelheid gegevens, bezwijkt deze al snel."

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de website door overbelasting onbereikbaar raakte. "Er werden meerdere computers gebruikt om de chat te verzorgen. Bij een normale toestroom van kijkers zou dat geen problemen op moeten leveren", aldus de deskundige.

Het ligt bovendien voor de hand dat KPN Telecom, die de technische realisatie van de chatsessie voor zijn rekening nam, alles uit de kast heeft getrokken om zijn beste beentje voor te zetten bij de koninklijke klanten. Volgens de deskundige moet voor overbelasting de toeloop dan wel enorm groot zijn. "Wil echt alles er uit knallen zoals nu gebeurd is, dan moeten er tegelijkertijd tienduizenden mensen inschakelen op de chat en de beelden. Dergelijke aantallen ineens lijken me onwaarschijnlijk."

Bovendien sprong de website al op zwart toen de sessie nog maar nauwelijks van start was gegaan. "Bij overbelasting zou je denken dat die niet meteen bij de start plaatsvindt, maar als de chat een tijdje bezig is en het aantal gasten zijn piek bereikt", aldus de anonieme deskundige. Bij KPN Telecom tast men nog in het duister wat betreft de oorzaak van het fiasco. Een woordvoerder meldde dat direct na het noodgedwongen afbreken van de chatsessie een onderzoek is gestart. "Bij het testen in de middag werkte alles perfect."

Er komt voor het huwelijk geen tweede poging tot een chat. Het paar heeft hier geen tijd meer voor. Kamerlid Oussama Cheribi, de internetgoeroe van de VVD spreekt over een blamage van Nederland als ICT land. "Het is jammer dat dit zo klungelig is verlopen, dat had beter moeten worden voorbereid."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden