Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

22-01-2002
Veel Argentijnen bij plechtigheid

Hoewel haar vader en moeder niet aanwezig zullen zijn, komen er voor het huwelijk op 2 februari tientallen Argentijnen over naar Nederland.

De belangrijkste Argentijn, de huidige president Eduardo Duhalde, zal niet aanwezig zijn, meldt een officiële regeringswoordvoerder in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Duhalde, de vijfde president Argentinië in twee maanden tijd, heeft het te druk met het bezweren van de economische crisis in het land.

Zijn voorganger Fernando de la Rua, die een bemiddelende rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het huwelijk en een goede kennis van de familie Zorreguieta is, komt ook niet. Hij trekt zich het economisch failliet van zijn land persoonlijk zo aan, dat hij mentaal van de kaart is en niet kan reizen.

De ambassadeurs van onze oud-koloniën Indonesië en Suriname zijn niet voor de kerkelijke trouwplechtigheid van prins Willem-Alexander en Máxima uitgenodigd. Dit is omdat Het Huwelijk in de ogen van het bruidspaar uitdrukkelijk geen politieke, maar bovenal een familie-aangelegenheid is.

De Koningin heeft voor de trouwplechtigheid dan ook een select aantal gasten uitgenodigd. Daarbij is besloten de officiële buitenlandse vertegenwoordiging van het Corps Diplomatique te beperken tot de ambassadeurs van onze bevriende naaste buurlanden, partners en bondgenoten: dit zijn de EU- en NAVO-landen. Een protocolair-deskundige zegt over het buiten de boot vallen van Indonesië en Suriname: "Je moet ergens een grens trekken."

Alleen de langst in ons land verblijvende ambassadeur, de zogenoemde deken van het Corps, thans afkomstig uit Kroatië, en de ambassadeur van Argentinië zijn aan dit lijstje toegevoegd. Samen met hun partners is het aantal diplomaten in de Nieuwe Kerk op zaterdag 2 februari daarmee van zo'n 160 naar rond 40 teruggebracht. "Bij ongeveer 1800 genodigden die in de kerk kunnen, maakt dit een groot verschil."

Tenzij er sprake is van een bijzondere relatie, werd ervan afgezien niet-koninklijke staatshoofden, zoals bijvoorbeeld president Chirac van Frankrijk, uit te nodigen. "Dit is geen gebruik en het zou leiden tot enorm afleidende activiteiten als overleg, gesprekken en beveiliging."

Het hele ambassadeurskorps met partners is wél uitgenodigd voor het concert door het Concertgebouworkest dat op de 1e februari in aanwezigheid van het bruidspaar wordt gegeven.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden