Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

21-01-2002
Interview prinselijk paar scoort goed

AMSTERDAM - Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben afgelopen vrijdagavond aan de buis gekluisterd gezeten bij het openhartige interview van kroonprins Willem-Alexander en zijn aanstaande bruid Máxima Zorreguieta. De tv-kijkers waardeerden het interview met een hoog cijfer, namelijk een 7,5.

Ondertussen lopen de meeste Argentijnen niet echt warm voor het komende sprookjeshuwelijk. De media besteden slechts mondjesmaat aandacht aan 'prinses Máxima' hoewel het toonaangevende dagblad La Nacion een aantal pagina's van zijn zondagse bijlage volschreef over de Argentijnse bruid. Het hoofd van de meeste lezers staat nu even niet naar 'leuk nieuws'. Argentinië kampt thans met problemen die hun weerga niet kennen in de toch al bewogen geschiedenis van het land.

De kranten komen pagina's tekort om de laatste economische verwikkelingen naar behoren uit te leggen aan de bijna radeloze natie.

De regeringspartijen D66 en PvdA uitten na afloop kritiek op de kroonprins, die het onderzoek van historicus professor Baud naar de vader van Máxima betitelde als 'een mening'. De kroonprins en zijn aanstaande vrouw geloven hun (schoon-)vader als die zegt niets van de verdwijningen te hebben geweten.

D66-fractieleider De Graaf noemde dit "dom" en ook PvdA-Kamerlid Rehwinkel vindt dat dit tekort doet aan de analyse van Baud, die "evenwichtig" is en "degelijk" en die een goed inzicht geeft in wat er in Argentinië is gebeurd.

VVD'er Te Veldhuis noemt de kritiek van zijn coalitiegenoten "overdreven en zielig". Hij vindt het jammer dat er zo negatief wordt gedaan. Volgens de VVD heeft Willem-Alexander niets willen afdoen aan de wetenschappelijke waarde van het onderzoek van Baud.

De historicus ervaart het wel zo. Baud laat in een schriftelijke reactie weten dat hij zijn onderzoek meer is dan "slechts een mening". Baud baseerde zijn conclusie dat Zorreguieta moet hebben geweten van de misdaden van het Videla-regime op een "uitputtende studie van de beschikbare wetenschappelijke kennis, aangevuld met nieuwe onderzoek en gesprekken met experts en tijdgenoten."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden