Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

19-01-2002
Alles over voor Máxima

door Jan-Kees Emmer

DEN HAAG - Prins Willem-Alexander gaat zo onvoorwaardelijk voor zijn Máxima dat hij zelfs zijn koningschap voor haar had opgegeven. In een televisie-interview dat de NOS gisteravond uitzond, zei de prins dat zijn huwelijksaanzoek aan Máxima onvoorwaardelijk was. Op de opmerking dat zijn koningschap hem dus niet heilig was, antwoordde hij stellig: "Ik kies voor Máxima."

De Prins van Oranje is dus zo gek op zijn aanstaande vrouw dat zijn huwelijk ook was doorgegaan als hij geen toestemming van het parlement had gehad. De verliefdheid van het paar spetterde van het scherm af. Duidelijk was te zien hoe ze de afgelopen maanden naar elkaar zijn toegegroeid. Als een twee-eenheid stonden de prins en zijn verloofde hun interviewers te woord.

En dat terwijl zij, zo blijkt nu, bij hun eerste kennismaking niets van elkaar moesten hebben. Máxima had een camera bij zich en daar knapte de prins op af. ,,Ik dacht: Nee hè!" Maxima op haar beurt had iets van ,,Pff", wat een kwast.

Pas later kwam het na veel praten toch goed tussen de twee. Ze kwamen erachter met dezelfde normen en waarden te zijn opgegroeid en langzaam groeide een innige liefde. Het interview kan worden gezien als een vervroegd huwelijkscadeautje van premier Kok, want hoewel hij verantwoordelijk is voor de uitspraken van het paar, heeft hij hen onverbloemd laten spreken. Zelfs over heikele onderwerpen zoals het verleden van Máxima's vader.

Het paar nam gisteren overduidelijk en onomwonden afstand van de dictatoriale wreedheden in Argentinië, eind jaren zeventig. Toch namen ze in zekere zin ook afstand van het in Nederland alom gewaardeerde onafhankelijk rapport van professor Michiel Baud. Deze onderzocht in opdracht van premier Kok de rol van Jorge Zorreguieta tijdens de dictatuur. Máxima's vader was minister van Landbouw in het kabinet van dictator Videla. Baud concludeert dat Jorge van de wreedheden moet hebben geweten.

Dit gaat er bij het prinselijk paar niet in. Máxima gelooft de ontkenningen van haar vader en de prins staat pal achter zijn aanstaande vrouw. Beiden noemen de conclusies van Baud slechts ,,een mening, de andere kant van de zaak''.

Het paar vraagt recht op een privéleven. ,,Alleen dan kunnen wij onze publieke taak goed uitvoeren'', aldus Willem-Alexander, die en passant tot een kopersstaking voor roddelbladen oproept. ,,Dan hoeven er ook geen foto's meer van ons te worden genomen.''

Behoedzaam manoeuvreert de prins als het gaat om de rol van de katholieke pater Braun tijdens de Nederlands Hervormde inzegening van het huwelijk in de Nieuwe Kerk op 2 februari. Braun, een vriend van de familie Zorreguieta, leest op verzoek van Máxima een gebed en roept de getuigen op.

De prins denkt niet dat het katholieke accent problemen oplevert, zoals enkele jaren geleden bij de oecumenische dienst toen zijn neef prins Maurits (hervormd) met prinses Marilène (katholiek) trouwde. ,,Het is namelijk geen katholiek accent als je iets vraagt aan een vriend die toevallig priester is, om een gebed of een stuk uit de bijbel voor te lezen."

Ten slotte sprak Máxima over de desastreuze economische en politieke situatie in haar moederland. ,,Het is vreselijk. Ik heb nog nooit zulke lange gezichten gezien. Het contrast met mijn geluk is groot. Het zal zeker een schaduw over onze huwelijksdag werpen.''

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden