Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

18-01-2002
Amsterdam gereed voor Het Huwelijk

AMSTERDAM - "Amsterdam is er klaar voor." Na een intensieve voorbereiding is de hoofdstad volgens burgemeester Cohen optimaal voorbereid op het koninklijke huwelijk en de komst van wellicht honderdduizenden belangstellenden.

Verreweg de meeste belangstellenden voor het huwelijksfeest zullen niets van het koningspaar en hun gasten te zien krijgen. Dat zei Cohen gisteren tijdens de presentatie voor de trouwdag. Amsterdam heeft berekend dat hooguit 80.000 bezoekers een glimp van Máxima en Willem-Alexander kunnen opvangen. Dat is nog niet de helft van het verwachte aantal bezoekers op zaterdag 2 februari.

"Het wordt nadrukkelijk géén Koninginnedag. Het accent ligt op het huwelijk en in de stad worden verder geen festiviteiten gehouden", beklemtoonde de burgemeester. Het koninklijk feest kost naar schatting bijna €10 miljoen. Daarbij zijn de uitgaven van de gemeente (€2,8 miljoen), de politie (€5 miljoen) en de NS (€1 miljoen) inbegrepen.

Vooral de verregaande veiligheidsmaatregelen rond het bruidspaar vergen enorme uitgaven. De politie zet 6000 mensen in, onder wie honderden militairen. Een groot aantal is nodig voor de bewaking van de rijtoer in de Gouden Koets. Onderweg staan duizend politiemensen, zowel geüniformeerd als in burger. Het traject van de koets wordt volledig door politie vanaf daken van panden geobserveerd. De hele omgeving staat onder toezicht van camera's.

Om problemen met de vele kijkers te voorkomen is een uitvoerig plan opgesteld. Waarnemend korpschef J. van Riessen voorspelt dat de binnenstad een mierennest wordt. "Zonodig wordt het publiek omgeleid of tegengehouden. De bezoekers krijgen onderweg permanent informatie over de bereikbaarheid van het gebied", waarschuwt hij.

De gemeente laat een deel van het Centrum volledig ontruimen. Die eerste ring rond de Dam, het Amstelhotel (waar hoge gasten verblijven) en het Concertgebouw (waar voor genodigden een lunchconcert wordt gegeven) worden compleet schoongeveegd. Toegang is alleen mogelijk door het passeren van detectieapparatuur en voor betrokkenen die een screening hebben ondergaan. Met de NS is een half jaar lang overleg gevoerd over beheersing van de massa's bezoekers. De gemeente wil ongeregeldheden als na afloop van Koninginnedag vorig jaar, voorkomen. Voor deze gelegenheid wordt het publiek met bussen en per metro naar diverse stations buiten het centrum gedirigeerd.

Aanstaande maandag begint Amsterdam met versieren en het voorbereiden van de binnenstad op het grote evenement. Prominente gebouwen worden versierd met banieren in de kleuren van de Nederlandse en Argentijnse vlaggen. De gemeente heeft ervoor gekozen het koninklijk paar een niet-materieel geschenk aan te bieden. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft een aantal dichters benaderd voor een speciaal gedicht. Overigens is de moeder van Máxima definitief geen gast bij het huwelijk.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden