Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

17-01-2002
Appeltje van Oranje

door Arianne Mantel

AMSTERDAM - Het befaamde Friese dweilorkest de Blauhúster Dakkapel zal op 26 januari tijdens een besloten feest in Madurodam optreden voor Willem-Alexander en Máxima en hun gasten.

De band, wereldberoemd in Nederland vanwege hun sfeerverhogende concerten tijdens schaatskampioenschappen, is door het paar zelf uitgenodigd. Naar verluidt zal naast dit Friese blaasorkest ook een dansgroep uit Cuba optreden.

De dag voor dit besloten feest in Madurodam zal het paar in de Ridderzaal te gast zijn bij de regering, die hen een diner aanbiedt. Dit is een traditioneel geschenk, dat ook koningin Beatrix en prins Claus mochten ontvangen. Naast het aanstaande bruidspaar zullen de ouders van de bruidegom, koningin Beatrix en prins Claus, aanwezig zijn. Ook is voorzien dat de broers van Willem-Alexander aanzitten.

De voorbereidingen voor het Huwelijk van de Eeuw zijn in volle gang. Ondanks het feit dat het paar te kennen heeft gegeven zoveel mogelijk zaken privé te houden, lekken steeds meer onderdelen van de festiviteiten uit. Zo zal het paar op de dag van hun huwelijk op 2 februari aanstaande een tangoverrassing aangeboden krijgen door het bekende sextet Sexteto Canyegue uit Noordbeemster. Het optreden zal verzorgd worden door Carel Kraayenhof die de badoleon, een soort accordeon, bespeelt.

En hoewel het Nationaal Oranjecomité geld inzamelt voor een nationaal cadeau, kan de stad Rotterdam het niet laten een eigen huwelijkscadeau aan het paar te schenken. De stichting Rotterdams comité ter behartiging van nationale belangen, met daarin onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van dehavenstad, laat een stadsgezicht schilderen om het paar op eigen wijze te kunnen feliciteren.

Enkele maanden na het huwelijk zullen de Prins van Oranje en zijn echtgenote een handgeschreven huwelijksbijbel krijgen. De christelijke stichting Schreeuw om Leven zal daartoe aan ongeveer 20.900 christenen uit het hele land vragen om in hun eigen handschrift een voorgeschreven gedeelte uit de bijbel op een oranje pagina te schrijven. Het is gebruik dat een bruidspaar bij de inzegening een huwelijksbijbel krijgen.

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden