Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

16-01-2002
Te weinig agenten voor huwelijksfeest

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

AMSTERDAM - Amsterdam heeft niet genoeg agenten om het huwelijksfeest van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari optimaal te beveiligen. Hoofdcommissaris Jelle Kuiper heeft daarom de hulp ingeroepen van andere korpsen in ons land om assistentie te verlenen.

Zo zullen in ieder geval politiemensen uit Zaanstreek/Waterland en de regio's 't Gooi en Flevoland worden opgeroepen. In totaal worden enige honderden extra agenten van 'buiten' gerekruteerd om van Amsterdam die dag een ware vesting te maken. De veiligheidsmacht is nodig ter bescherming van het bruidspaar en de vele honderden koninklijke en hooggeplaatste gasten. Daarnaast moet zij de orde handhaven onder de circa 200.000 belangstellenden die worden verwacht.

Dit wordt morgenochtend tijdens een persconferentie door burgemeester Job Cohen, hoofdcommissaris Kuiper en hoofdofficier van justitie Leo de Wit bekend gemaakt. De politiemacht die uiteindelijk wordt opgeroepen, wordt de grootste die ooit tijdens een eendaags evenement in Nederland is ingezet.

Amsterdam heeft zo'n 5500 politiemensen in dienst, van wie er tijdens het huwelijk ruim 4000 op straat werkzaam zullen zijn. Er geldt een verlofstop voor alle agenten en slechts in uiterste noodgevallen kunnen politiemensen vrij nemen. Nu blijkt echter dat dit politieleger nog niet voldoende is en moet de hulp van andere korpsen worden ingeroepen.Het normale leven draait in Amsterdam die bewuste zaterdag namelijk ook gewoon door. Winkels zullen open zijn en het verkeer moet gereguleerd worden. De vele honderden agenten die nodig zijn om het huwelijksfeest in goede banen te leiden, mogen niet ten koste gaan van de veiligheid en openbare orde in de gehele stad. De noodhulp blijft dan ook in heel Amsterdam gewaarborgd.

Behalve de talloze politiemensen zal op de route die het echtpaar aflegt om de paar meter een lid van de marechaussee staan. Honderden van hen vormen namelijk de erewacht voor Willem-Alexander en Máxima. Zij hebben echter ook aanhoudingsbevoegdheid. Daarnaast zullen in de stad alle specialisten aanwezig zijn die maar beschikbaar zijn op het gebied van openbare orde en veiligheid in ons land.

\n\rAfgezetHet gebied rondom de Dam en Damrak, dat overigens feestelijk aangekleed zal worden met veel oranje en rood-wit-blauwe kleuren, zal volledig worden afgezet door de politie. Bewoners die wonen langs de route van de gouden koets, kunnen enkele dagen hun auto niet in de buurt parkeren. De koets zal rijden van de Dam, over de Nieuwezijds Voorburgwal, langs het Spui, Singelgracht, Muntplein en het Rokin weer naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Daar verschijnt het bruidspaar op het balkon om zich aan het publiek te tonen.Alle straten en objecten zullen van te voren door de politie uitgebreid worden gescreend en in het gebied zullen vanaf half januari bijvoorbeeld alle fietsen en andere hinderlijke obstakels worden verwijderd. De omgeving van het Amstel Hotel, waar de meeste koninklijke en hooggeplaatste gasten verblijven, wordt vanaf 30 januari hermetisch afgesloten voor het gewone publiek.

Rondom de locatie van het huwelijk komt een veiligheidsring, een door hekken afgezet en op bommen gecontroleerd gebied met veiligheidsmensen. Het op straat verkopen van alcohol zal tijdens het huwelijk streng verboden zijn.

De route van de koets zal voornamelijk vol staan met mediavertegenwoordigers en veiligheidsmensen, waardoor bezoekers niet gemakkelijk een goed beeld zullen kunnen krijgen. Eventuele amokmakers zullen door politie en justitie hard worden aangepakt en door middel van snelrecht worden berecht.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden