Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

10-01-2002
In ondertrouw

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta zijn gisteren in ondertrouw gegaan.Daarmee is het startschot gegeven voor een reeks van festiviteiten in de aanloop naar Het Huwelijk op zaterdag 2 februari aanstaande. De komende weken zal het aantal evenementen voor het prinselijk paar toenemen.De Prins van Oranje en zijn Máxima meldden hun voorgenomen huwelijk schriftelijk aan bij de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag, waar beiden staan ingeschreven.

Vanavond zijn zij eregasten bij een speciale voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Naast Willem-Alexander en zijn aanstaande vrouw is een groot deel van de koninklijke familie aanwezig bij de feestelijke voorstelling in het Haagse Danstheater.Verwacht wordt dat onder anderen koningin Beatrix en prins Claus, prins Johan Friso, prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien aanwezig zullen zijn. Ook zitten prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in de zaal, samen met prins Bernhard jr., prinses Annette en prins Jaime de Bourbon Parma, een van de zonen van prinses Christina.

Máxima mocht voor het eerst het kroontje van de Brabantse kunstenaar Jos van den Elzen bewonderen. Het bleef bij kijken, want Máxima paste het sieraad, Branding en Dageraad genaamd, niet.

Opvallend is dat het prinselijk paar zo vlak voor hun huwelijk van iedere seconde lijkt te genieten. Geen verplichting is hen te veel. Ook bij de uitreiking van de zegel en het sieraad maakte Máxima weer grote indruk op de aanwezigen.De voorbereiding van het nationale feest op de vrijdagavond voor het huwelijk is al in volle gang. Het Nationaal Oranje Comité rekent op een vrijwel volle Amsterdam ArenA, die door anderen de koninklijke gasten uit binnen- en buitenland zal worden bezocht. Na afloop van dit openbare feest zullen deze gasten terugreizen naar het Amstel Hotel voor een privéfeest.

Onder de gasten voor het huwelijk bevindt zich ook de oud-president van Argentinië, De la Rúa. Tot enkele weken was hij als staatshoofd uitgenodigd, nu komt hij omdat hij goede banden met de familie Zorreguieta heeft en een kleine bemiddelende rol bij de totstandkoming van het huwelijk heeft gespeeld. De huidige president van Argentinië is vooralsnog niet uitgenodigd.

Op de Nederlandse Antillen is enige commotie ontstaan omdat deze vertegenwoordigers van het Koninkrijk der Nederlanden geen uitnodiging voor het ArenA-feest hebben gekregen. Volgens een woordvoerster van het Nationaal Oranje Comité zou dit te kostbaar zijn. Er zijn wel Antillianen en Arubanen uitgenodigd, maar dat zijn mensen die in Nederland wonen.

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden