Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

10-01-2002
Het wordt een vorstelijk feest

door Stan Huygens

AMSTERDAM - Het bestuur van de Stichting Nationaal Oranje Comité gebruikt het woord liever niet, maar de Arena in Amsterdam is voor het volksfeest aan de vooravond van het huwelijk van prins Willem-Alexander en zijn Maxima BOMVOL.

Ruim 50.000 Oranjeklanten zitten er als 'haringen in een ton'. En ik kan u nu onthullen dat niet alleen het bruidspaar een uur aanwezig zal zijn op het feest, dat van 19.00 tot 21.30 uur duurt.

"De gehele bruidsstoet komt mee! Dus dat wordt een mooie binnenkomst", zo verklapte mij de voorzitter van het comité jhr.dr.Pieter Beelaerts van Blokland. Er komen dus zo'n 350 koninklijke gasten, onder wie een groot aantal gekroonde hoofden en kroonprinsen. "We kunnen dus met recht spreken van een vorstelijk feest", aldus Beelaerts. De hoge gasten zullen in de zogenaamde 'skyboxen' worden geplaatst.

"Van de 500 gemeenten die wij aangeschreven hebben, doen er 450 mee. Dat vinden wij een grote respons", zo vervolgen zijn twee medebestuursleden mr. Henk Koning en Jaap Rost Onnes tijdens de gezellige lunch.

Er rijden op die dag 800 bussen door het land om de feestvierders op te halen. De veiligheidscontrole vindt al plaats bij het instappen zodat er geen lange rijen bij het stadion zullen ontstaan.

\n\rVrijwilligersBeelaerts: "Het is heel leuk te zien hoe de gemeentebesturen op verschillende wijzen inhoud hebben gegeven aan het begrip representatieve vertegenwoordiging. De ene gemeente heeft de weerspiegeling van onze samenleving gezocht in de jeugd. Iedere school mocht twee leerlingen afvaardigen. Zij vonden dat een huwelijk te maken heeft met toekomst. Er zijn gemeenten die het puur statistisch benaderden met zoveel allochtonen, zoveel sportmensen, zoveel ouderen enz. Andere gemeenten vonden dat hun vrijwilligers in de kunst, het maatschappelijk werk of de sport de uitnodiging verdienden. Die vrijwilligers, die om niet hun diensten aanbieden, zijn immers onontbeerlijk en het goud van onze samenleving."

Het comité heeft niet alleen bemoeienissen met het volksfeest. Het zamelt ook geld in voor het Nationaal Geschenk. Er zijn al miljoenen binnen, maar u kunt nog storten op rekening 22201 ten name van Stichting Nationaal Oranje Comité. Slechts een heel klein gedeelte wordt gebruikt voor een cadeau voor de tuin. "Voor een beeld en iets dat met water te maken heeft."

Veruit het grootste deel van het geld gaat naar het nieuwe Oranjefonds, waarvan oud-minister Hans Weijers voorzitter is. Dit fonds gaat de integratie bevorderen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Men streeft een verbondenheid na tussen iedereen die op Nederlands grondgebied leeft. Dat fonds is het hoofdcadeau voor het bruidspaar.

Vanuit de Koninklijk Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden kwam al heel vroeg het initiatief voor het schenken van een schip. De Koninklijke had het bedrag al bijna rond via een collecte bij het bedrijfsleven. In de haven van de Koninklijke lag vroeger de Piet Hein van koningin Juliana en prins Bernhard en nu de Groene Draeck, in 1957 geschonken door het Nederlandse volk ter gelegenheid van de 18de verjaardag van onze huidige Koningin. Een maritiem geschenk ligt volgens de Koninklijke in de lijn der verwachtingen.

Maar dit gaat niet door. Als ik het goed begrepen heb zag het koninklijk paar er weinig in. Zo'n schip is erg kostbaar. Niet alleen voor de gevers maar ook voor de ontvangers, die voor bemanning en onderhoud moeten zorgdragen. Het comité is opgegaan in het Nationaal Comité en ook in dat bestuur opgenomen.Het feest in de Arena wordt vorstelijk en het wordt live uitgezonden op tv. Ik zal naar u zwaaien!

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden