Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

10-01-2002
Hebbedingen rond prinselijk huwelijk

door Francesca de Coninck

AMSTERDAM - Vlaggen, sjaaltjes, bekers, theelepeltjes, puzzels. Alles wat ook maar enigszins in verband met het prinselijk paar kan worden gebracht, ligt momenteel in de winkels, in de aanloop naar Het Huwelijk.De visboer brengt zijn nieuwe haring als 'Maxi-maatjes' aan de man. "Maar je proeft geen verschil met de gewone Hollandse nieuwe", vertelt hij.

Souvenirwinkels in Amsterdam verkopen speciale koekblikken met een afbeelding van prins Willem-Alexander en zijn Máxima. "De toeristen zijn er dol op", weet de verkoper.Veel handelaren grijpen Het Huwelijk aan om resterende Nederlands elftalartikelen te koop aan te bieden. Tussen de Máximapuzzels en koninklijke stropdassen ligt hier en daar ook een 'Hup Holland Hup'-sjaal.Bij Halfords behoort de oranje gekleurde omafiets tot het assortiment. Fietsenfabrikant Batavus heeft ter ere van het prinselijk huwelijk een oranjekleurige fiets aan de collectie toegevoegd.

Echt storm loopt het nog niet. Mevrouw Harting (67) uit Amsterdam koopt bij Blokker een zilveren theelepeltje waarop de hoofden van het verloofde paar zijn afgebeeld: "Bij het huwelijk van Beatrix heb ik dat ook gedaan."Andere artikelen vindt ze maar onzin: "Wat moet ik met een Máxima-pop?"In een textielshop aan de Amsterdamse Kalverstraat blijkt de oranjelingerie erg in trek. "We hadden drie setjes, van elke maat één", zegt verkoopster Irma. "Nog voor de kerstdagen waren ze allemaal weg."

Koninklijke de Ruijter brengt een speciaal blikje met oranjehagel op de markt. Dat sluit mooi aan bij de actie van de bakkers van Bake Five. Die hebben de maand februari tot Nationale Wittebroodsweken uitgeroepen. Bij ongeveer duizend supermarkten is het D'roombrood te koop, wit brood met echte Hollandse roomboter en Zuid-Amerikaanse honing.

Ook boekhandel Bruna start een kennismakingsactie voor Máxima. Klanten mogen kiezen uit een aantal boeken, waarvan de tien meest gekozen titels op 2-2-'02 aan een goed doel worden aangeboden.En deStaatsloterij houdt op 29 januari een speciale huwelijkstrekking.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden