Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

09-01-2002
Zwerver zingt voor Máxima

LEEUWARDEN - Een liefdeslied, recht uit het hart van een zwerver uit een opvanghuis voor dak- en thuislozen in Leeuwarden... Volgens de Friezen is dát pas het échte, diepgemeende huwelijkslied voor kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

Volgens de doorgaans nuchtere noordelingen, die het cd'tje met het alternatieve liefdesnummer inmiddels massaal kopen, háált het nummer van Marco Borsato het niet bij het zoete lied van Ramsey Bonafacia (37), sinds begin september vorig jaar bewoner van daklozentehuis De Terp in Leeuwarden.

Straatmuzikant Ramsey, die een winkelcentrum als podium heeft, speelde op 10 oktober voor het verloofde stel tijdens hun bezoek aan zijn opvanghuis in de Friese hoofdstad. Door een wending van het lot lijkt zijn liedje nu ook een nationale hit te worden.

Ramsey: "Kort vóór mijn optreden voor de prins brak een van de gitaarsnaren, waardoor ik een nieuwe moest kopen in een muziekwinkel in Leeuwarden. In die winkel liep ik prompt producent Siep Dijkstra van opnamestudio 'Hitfabryk' tegen het lijf. Die vroeg mij het liedje te spelen en te zingen."

"Ik vond het direct prachtig", jubelt Dijkstra. "Ik bood Ramsey aan om het op cd te zetten. Ik geloofde er direct in. Twee weken later al stond hij met een koptelefoon op het hoofd het nummer in te zingen in de studio." Ramsey: "De cd's liggen nu in vele winkels en de bestellingen komen uit héél Nederland. Alleen grote bedrijven, zoals Free Record Shop, C&A en Hema, reageren niet op mijn brieven. En, ik snap er niks van, TMF wil mijn clip niet op tv uitzenden."

Bij gebrek aan een distributiekanaal noteert de portier van het daklozenopvangtehuis alle binnenkomende bestellingen. Bij de ingang van het centrum hangen affiches met de cd-aanbieding voor 7,25 euro. Het lied is vastgelegd bij Buma. De cd-fabriek kan, indien nodig, snel extra oplages produceren.Met een aangetekende brief, persoonlijk gericht aan het verloofde stel, is de cd opgestuurd naar paleis Noordeinde. ,,Onze familie heeft een band met het koningshuis", vertelt zwerver Ramsey trots. ,,Ik ben opgevoed door mijn groot-oma in het vissersdorpje Boca St. Michiel, waar Koninginnedag een drie dagen durend feest is. Oma bereidde koningin Wilhelmina tijdens haar bezoek destijds thuis een maaltijd van vis en maïsmeel. Daar praten wij nog steeds over."

,,Ik hou heel veel van ons koningshuis", zegt de goedlachse Ramsey, die in 1987 vanuit Curaçao naar Nederland kwam. ,,Toen ik de eerste versie zong in het opvanghuis luisterden Willem-Alexander en Máxima met tranen in de ogen. Diep geroerd knuffelden ze elkaar daarna. Ik zong het met liefde. Nu wil ik iets geven wat niet meer weggaat. Vroeger heb ik geleerd: als je iets weggeeft, doe het dan met liefde."

\n\rVertrouwenIn de eetzaal van het opvanghuis klinkt de cd die Ramsey zelf heeft opgezet: 'Ze bieden iedereen een geweldig moment. Een luisterend oor waarop iedereen wacht. De hoogste en de laagste stand, denkbaar in ons land. Arm, rijk, zwart, wit, geel of rood. Vertrouwen krijgen wij, in een heel moeilijke tijd, de troonopvolgers zien geen onderscheid'.

Als de cd in de herhaling schiet, protesteren medebewoners, die flink jaloers zijn op het succes van de straatmuzikant. Medewerkster Greetje: ,,Ramsey is hét succesnummer van onze bewoners. Maar er is afgunst. Medebewoners denken dat hij meer privileges heeft in het centrum, nu hij zo'n succes heeft. Bovendien is het gehorig in dit tehuis. Als hij 's avonds speelt op zijn kamer, kunnen anderen niet slapen."

,,Vanwege die jaloezie vermijd ik andere bewoners. Behalve de ouderen, want daar heb ik respect voor", zegt Ramsey, die in tegenstelling tot vele bewoners nergens aan verslaafd is. Het lot was hem enkele jaren niet gunstig, nadat hij ontslag kreeg bij een supermarkt in Amsterdam.


Maar de kansen lijken nu gekeerd. Ramsey fantaseert dat hij op 1 februari de aanwezigen tijdens het huwelijksfeest in de Amsterdam ArenA toezingt. ,,En daarna mag ik van producer Siep een hele cd opnemen met allemaal Nederlandstalige nummers."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden