Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

05-01-2002
Glamourfoto's kroonprins en Máxima op zegel

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima krijgen aanstaande woensdag de eerste van de anderhalf miljoen postzegels die de PTT ter gelegenheid van het prinselijke huwelijk uitgeeft.De plechtigheid vindt plaats op Paleis Noordeinde. Het verloofde paar heeft het die middag druk, omdat aansluitend het winnende ontwerp van een sieraadwedstrijd in ontvangt wordt genomen.

PTT Post is apetrots op de twee huwelijkszegels ter waarde van € 0,39 die 10 januari op de markt komen. De zegels zijn gebaseerd op een tweetal foto's uit de serie gepubliceerde glamourfoto's.

Naar nu blijkt zijn twee beelden van het paar in het zwart speciaal in opdracht van de PTT gemaakt. De kleurbanen in het ontwerp vormen de Nederlandse driekleur met oranje wimpel en de cijfers 2-2-2 verwijzend naar de huwelijksdatum.TPG-bestuursvoorzitter Peter Bakker zegt dat er een bijzondere band is tussen de PTT en het koninklijk huis. "Beeltenissen van koningen en koninginnen vormen rode draad door de geschiedenis van de Nederlandse postzegel.

"Overigens heeft de PTT niet de primeur van een postzegel. Die komt voor rekening van Brits Guyana, waar aanstaande maandag een speciale herinneringszegel wordt uitgebracht. Volgens de Nederlandse distributeur van de zegels komt het vaker voordat de posterijen in Brits Guyana aandacht besteden aan gebeurtenissen rond koninklijke huizen in het buitenland. Zo werden eerder zegels uitgebracht ter gelegenheid van het huwelijk van prins Charles en prinses Diana. Ook het overlijden van Diana werd herdacht met een postzegel.

Het sieraad dat het paar in ontvangst neemt is ontworpen door goudsmid Jos van der Elzen uit Berlicum naar een idee van Thea van Vliet. Het sieraad met briljanten, witgoud en granaatkristalletjes moet op het hoofd gedragen worden. In de Betuwestad Buren wordt de komende weken een standbeeld voor het paar opgericht.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden