Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

28-12-2001
Trouwzaal daags na Het Huwelijk open voor publiek

AMSTERDAM - Op de dag na het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima op 2 februari volgend jaar kan het publiek de bijzondere inrichting van de trouwzaal in de Beurs van Berlage in Amsterdam bewonderen. De hele zondag zullen permanent vijf gidsen groepen door het gebouw leiden en laten zien op welke plek de kroonprins en zijn geliefde elkaar het jawoord gaven.

De organisatie Artifex, die in het monument aan het Damrak regelmatig rondleidingen geeft over de architectuur van Berlage, troont op 3 februari tussen 12 en 17 uur nieuwsgierigen door de zaal van de Goederenbeurs waarvan de feestelijke aankleding precies één dag extra bewaard blijft.

Wie geen uitnodiging voor het feest heeft ontvangen, kan op die manier toch iets beleven van het gevoel en de sfeer rond het huwelijk. Deelnemers kunnen zien waar de speciale gasten bij het burgerlijk huwelijk zaten en ze krijgen bijzonderheden over de inrichting van de zaal. Bij de ontvangst is er voor iedereen een glas champagne en op de historische plaats waar het huwelijk voor de wet geregeld wordt, kunnen foto's worden gemaakt.

"We houden een doorlopend programma", vertelt Mira Spijker van Artifex. "Aanmelden is niet mogelijk, maar we houden wel rekening met lange rijen. Daarom zetten we per uur vijf gidsen in die elk een groep van 25 personen door de beurs leiden."

Burgemeester Cohen heeft inmiddels een vergunning afgegeven voor een evenement in het kader van het huwelijk. De vergunning geldt voor een groot deel van de binnenstad van Amsterdam. Belanghebbenden hebben zes weken de tijd bezwaar te maken tegen het verlenen van de vergunning, terwijl het huwelijk al over vijfenhalve week plaatsheeft. Tijdens een hiervoor geplande hoorzitting op 15 januari kunnen bezwaarmakers hun grieven mondeling toelichten. Bezwaar maken heeft overigens geen schorsende werking.

Die kunnen bezwaarmakers alleen afdwingen in kort geding bij de president van de rechtbank in Amsterdam.Comité Het Witte Plein dat op 2 februari 2002 het Spui wil gebruiken als podium voor een geluid tegen de monarchie, is gevraagd uit te zien naar een andere locatie. Het Spui is nodig voor wagens van de NOS, brandweerwagens, een ambulance en een EHBO-post.

Het comité weigert echter het Spui prijs te geven en stelt de demonstratie vroegtijdig te hebben aangemeld. Een gemeentewoordvoerster zei dat men nog met actievoerders onderhandelt over een alternatieve locatie.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden