Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

13-12-2001
Máxima overtreft Beatrix

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Dit blijkt uit een enquête van het RTL4-programma Van Koninklijke Huize dat vanavond om half tien wordt uitgezonden.

De verloofde van prins Willem-Alexander wordt door 38 procent van de Nederlandse bevolking als populairste lid van de koninklijke familie aangewezen. Koningin Beatrix staat op een tweede plaats met 15 procent.

Nederland is overigens nog lang niet Máxima-moe. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt ondanks de enorme aandacht voor de geboren Argentijnse geen genoeg van haar te hebben. De helft van de respondenten is van mening dat Máxima ons land inmiddels voldoende kent.

Prins Claus voert de lijst aan met populairste mannelijke Oranjes. Vijfenveertig procent van de ondervraagden zet hem op de eerste plaats. Prins Willem-Alexander wordt als tweede genoemd met een percentage van 19 procent. Beduidend minder dan een half jaar geleden, toen in dezelfde enquête dertig procent van de Nederlanders de Prins van Oranje als populairste aanwezen.

Het door koningin Beatrix geuite voornemen voorlopig aan te blijven om prins Willem-Alexander en Máxima de ruimte te geven om in de luwte een gezin te stichten, kan op steun van de Nederlandse bevolking rekenen. Slechts de helft van de ondervraagden is van mening dat de koningin over twee jaar, wanneer ze 65 wordt, met pensioen kan. Een half jaar geleden was nog bijna tweederde die mening toegedaan.

Het percentage Nederlanders dat Willem-Alexander rijp acht voor de troon is in dit verband ook afgenomen van 65 procent vorig jaar tot vijftig procent nu.Minder dan de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat de vader van Máxima welkom is op het huwelijk.

 

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden