Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

13-12-2001
Koninklijk huwelijk monsterklus NOS

AMSTERDAM - De verslaggeving rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima wordt een van de grootste klussen in de geschiedenis van de NOS. Zo'n 500 medewerkers zijn in touw om ervoor te zorgen dat miljoenen kijkers in twintig tot dertig landen geen seconde van de plechtigheid zullen missen.

Gewapend met zestig camera's, zestien hoogwerkers, driehonderd microfoons, zeventigduizend meter kabel en acht reportagewagens veranderen zij het centrum van Amsterdam heel even in een mini-Mediapark. Op de Nieuwezijds Voorburgwal verrijst een NOS-dorp waar de beelden samenkomen van het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage, de dienst in de Nieuwe Kerk, de rijtoer en de 'balkonscène' op het balkon van het Paleis op de Dam. Ook zit er een NOS-ploeg in Buenos Aires, waar het huwelijk samen met in Argentinië wonende Nederlanders wordt gevolgd. Uiteraard doen de verslaggevers ter plaatse een poging om de ouders van Máxima een reactie te ontlokken.

Vooral voor de registratie in de Nieuwe Kerk heeft regisseur Rudolf Spoor alle trucs uit de kast getrokken: camera's worden verstopt in bloemstukken, of ingepakt in goudkleurige folie, kroonluchters zijn hoger gehangen, zodat ze niet het beeld verstoren en technici werken met afstandsbediening waardoor ze zelf 'onzichtbaar' blijven. Ter voorbereiding nam Spoor onlangs al een kijkje bij het huwelijk van de Noorse kroonprins in Oslo.

Op de Dam wordt een studio ingericht in een, jawel, uitzendbureau waar Maartje van Weegen diverse gasten zal ontvangen. Bij de feestelijkheden later op de middag in het paleis is de NOS, net als de rest van de pers, niet welkom. In de Beurs van Berlage en in de Nieuwe Kerk is de NOS wel de enige tv-ploeg die naar binnen mag. RTL en SBS mogen, in ruil voor een bijdrage in de productiekosten, de beelden overnemen.

Ook buitenlandse omroepen kunnen van die 'service' gebruik maken. Aan de Singel verrijst bij de Raadhuisstraat een internationaal RTV-dorp.De NOS denkt dat zo'n negen miljoen Nederlanders het ja-woord live zullen volgen. Verwacht wordt dat alleen in het vorstenminnende Duitsland al meer mensen voor de buis zitten dan in ons eigen land. De Duitse publieke omroep komt dan ook niet voor niets met een eigen ploeg van tachtig mensen.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden