Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

11-12-2001
Máxima op pad met republikeinse

DEN HAAG - Oud PSP-fractievoorzitter Andrée van Es is een van de adviseurs die Máxima Zorreguieta wegwijs maakt in Nederland.De betrokkenheid van Van Es bij het kennismakingsprogramma van Máxima is opvallend, omdat haar partij in de Tweede Kamer jarenlang pleitte voor afschaffing van de monarchie. De PSP'ers bleven ook altijd demonstratief weg bij de lezing van de troonrede door de Koningin op Prinsjesdag.

De goed Spaans sprekende Van Es heeft Máxima reeds enkele keren begeleid in het maatschappelijke en culturele leven. Zo nam ze de geboren Argentijnse mee naarMama Cash, een organisatie die vrouwenprojecten financiert.Volgens woordvoerder E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst is het contact tussen beide vrouwen prima.De RVD vindt dat het in een democratische samenleving mogelijk moet zijn dat een ''republikeinse' de aanstaande echtgenote van de kroonprins rondleidt. ,,De introductie moet zo breed mogelijk zijn", aldus Brouwers.

Het uitgebreide bezoek van de familie Zorreguieta aan België is niet alleen bedoeld voor een kennismaking met de koninklijke familie. Het wordt tegelijk ook gebruikt voor de voorbereidingen op het huwelijk op 2 februari.

Zo lunchte de familie met prins Willem-Alexander en Máxima bij de Belgische couturier Edouard Vermeulen van het Huis Natan in Brussel, waar de gehele feestelijke garderobe voor Máxima wordt vervaardigd. Niet haar bruidstoilet, want dat wordt gemaakt bij Valentino in Milaan.De moeder van Máxima zal niet op het huwelijk aanwezig zijn. Zij blijft solidair met haar echtgenoot, die gezien zijn politieke verleden niet welkom is in ons land.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden