Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

04-12-2001
Winkeliers Damrak halen reclame-uitwassen weg

AMSTERDAM - Wat de gemeente Amsterdam tien jaar lang niet lukte, krijgen prins Willem-Alexander en Máxima binnen een paar maanden voor elkaar. Nog voor 2 februari van het nieuwe jaar verdwijnen de meest schreeuwerige lichtbakken van het Damrak.

De razendsnelle operatie is het initiatief van Guus Bakker, de directeur van de Beurs van Berlage, die het bruidspaar voor hun burgerlijk huwelijk ontvangt. Met de vereniging van ondernemers aan het Damrak heeft hij kortgeleden werk gemaakt van een grote schoonmaak die eerder nooit van de grond kwam.

Het koninklijk huwelijk en de internationale aandacht voor de binnenstad hebben de winkeliers er uiteindelijk toe gebracht de voorgevels van hun panden kritisch te bekijken. Vijftig van de 70 ondernemers werken mee en Bakker hoopt dat de rest daarna snel volgt.

De lichtreclames voldoen binnenkort aan de eisen die de gemeente stelt aan omvang en hoogte. Driekwart van alle lichtbakken, vooral die boven straatniveau, zal verdwijnen. Bij de dienst Binnenstad van de gemeente bevestigt de verantwoordelijke ambtenaar dat het naderende huwelijk een forse stimulans is geweest.

De dienst moet met veel ondernemers nog onderhandelen over de maatregelen. Verwacht wordt dat het lukt de meest ontsierende reclames uiterlijk volgende maand te verwijderen. De gemeente bevordert de medewerking van de ondernemers met subsidie.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden