Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

22-11-2001
Predikant Ter Linden zegent huwelijk in

AMSTERDAM - De hervormde emeritus predikant Carel ter Linden uit Leidschendam zal definitief het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta op 2 februari aanstaande inzegenen.

Op de uitnodigingskaart voor het huwelijk begin deze week is rondgestuurd, staat Ter Linden vermeld. Het is niet uitgesloten dat op verzoek van Maxima mogelijk ook een Argentijnse priester bij de dienst betrokken zal zijn. Deze staat echter niet vermeld. De Rijksvoorlichtingsdienst kon hier gisteren nog niets over zeggen, omdat de precieze invulling van de dienst nog niet vaststaat.

De keuze voor Ter Linden ligt voor de hand. Hij is een goede bekende van de bruidegom en de overige leden van de koninklijke familie. Begin deze zomer sloot hij het kerkelijk huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien. Hij is de oudere broer van de Amsterdamse predikant en auteur Nico ter Linden. Ter Linden is er aan gewend om te spreken voor koninklijk gezelschap. In de zestien jaar dat hij in de oecumenische Kloosterkerk in Den Haag stond, waren koningin Beatrix en haar gezin geregeld onder zijn gehoor.

Prins Willem-Alexander deed in maart 1997 in de Kloosterkerk belijdenis van zijn geloof. Daarmee werd hij officieel lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. De belijdenis was het sluitstuk van een langdurig proces van leren en zoeken dat pas goed op gang kwam nadat Willem-Alexander was gaan deelnemen aan een gespreksgroep in de Kloosterkerk, zei de RVD destijds. Ook enkele studievrienden uit Leiden namen deel aan die gespreksgroep, waaraan Ter Linden leiding gaf.

Ter Linden nam op 20 mei 1999 afscheid van de Kloosterkerk. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Vanuit zijn ervaring met gespreksgroepen voor mensen die hun partner verloren, schreef hij het boekje Een land waar men de weg niet kent. Ter Linden beschrijft daarin hoe mensen in rouw moeten worden benaderd.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden