Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

22-11-2001
Foto's van Maxima en
Willem-Alexander massaal besteld

door Jan-Kees Emmer

DEN HAAG - Ze hebben zich er minstens drie keer voor moeten verkleden, maar het resultaat is er dan ook naar: achttien prachtige, glamourachtige foto's van prins Willem-Alexander en zijn aanstaande vrouw Maxima Zorreguieta.

En op de foto's is niet alleen een hoofdrol weggelegd voor het paar. Voor het eerst maakt Nederland ook kennis met beide honden van de prins, de labradors Sunny en Zorro. De respectievelijk licht en donker gekleurde labradors poseren al dan niet gewillig bij het paar in de tuin van Huis ten Bosch, de woning van koningin Beatrix en prins Claus.

De publicatie gisteren op internet sloeg in als een bom. De speciale
huwelijkswebsite raakte overbelast en honderden belangstellenden belden de Rijksvoorlichtingsdienst met vragen. De bestellingen stroomden binnen. Kosten 25 gulden voor een afdruk van 13 x 18 oplopend tot 500 gulden voor afbeeldingen van 80 bij 100.

Meest populair is daarbij de foto van het paar in het zwart. Dit lijkt een
klassieker voor op de schoorsteenmantel te worden. "De reacties zijn zeer positief", zegt een wat beduusde woordvoerder Han Tonon van de Rijksvoorlichtingsdienst. "Enige animo hadden we wel verwacht, maar zo'n stortvloed van bestellingen overtreft al onze verwachtingen.".

Volgens de woordvoerder zijn mensen vooral te spreken over de wijze waarop het paar is neergezet. "Vernieuwend" is een opmerking die veel valt. De foto's zijn gemaakt door fotograaf Bart Marijnen, zoon van premier Marijnen die begin jaren zestig het Nederlandse kabinet aanvoerde.

De fotograaf maakte vorig jaar een zelfde soort serie voorafgaand aan het huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien. Dat beviel zo goed, dat Maxima en de Prins van Oranje hem gevraagd hebben ook foto's van hen te maken. Eind augustus zijn de beelden gemaakt; de binnenfoto's in Paleis Noordeinde en de buitenopnamen bij Paleis Huis ten Bosch.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden