Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

16-11-2001
Laatste bezoek Maxima-tour

DE WIJK - Prins Willem-Alexander en Maxima zijn koningin Beatrix dankbaar dat zij hen de tijd gunt rustig een gezin op te bouwen, alvorens zij koning en koningin worden.

"Precies zoals ik dat zelf als kind op Drakesteijn heb meegemaakt", vertelde de Prins van Oranje gisteren in Drenthe, de laatste etappe van de kennismakingsbezoeken. Hij reageerde op de bekendmaking van koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek aan Roemenie, dat zij nog lang niet aan aftreden denkt. De kroonprins zei dat deze aankondiging hem allerminst had verrast. "We doen alles in overleg", merkte hij op.

Op een vraag of Maxima en hij binnenkort ook gaan meedoen aan de 'Oranjebabyboom', antwoordde hij: "Ik wil daar nog maar niet op vooruit lopen. We gaan eerst trouwen.". Prins Willem-Alexander en Maxima namen gisteren ter afsluiting van hun tournee langs de twaalf provincies en vier grote steden uitvoerig de tijd om de pers hun indrukken van alle bezoeken te vertellen.

Maxima, gekleed in een bruingestreepte broek en jasje met een beige poncho, vond alle bezoeken "vermoeiend, maar hartverwarmend". Ze gaf toe dat ze het karakter van Nederland na zestien bezoeken nog lang niet kent. "Maar daarvoor heb ik nog mijn hele leven de tijd", aldus onze toekomstige koningin. "We gaan gewoon door.".

De aanstaande van de kroonprins zag hoofdzakelijk verschillen tussen haar geboorteland Argentinie en Nederland, maar ook overeenkomsten. "Argentinie is een land van emigranten", aldus Maxima. "In Nederland is een groeiende groep van emigranten.".

Ze was erg onder de indruk van het voormalige concentratiekamp in Westerbork, waar Willem-Alexander en zij door de Drentse commissaris der Koningin, Relus ter Beek, werden rondgeleid. "Ik kom uit een land dat de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt", zei ze.

Maar ook in alle andere provincies had Maxima indrukwekkende en mooie dingen gezien. "Nederland is mooi en het weer valt best mee", zei ze. Op de vraag in welke Nederlandse provincie Maxima het liefst zou willen wonen, antwoordde ze ad rem: "Waar Alexander is.". De beperkingen in haar priveleven vallen Maxima soms zwaar.
"Ik vind het soms moeilijk dat te accepteren en te begrijpen", aldus onze toekomstige koningin.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden