Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

15-11-2001
Maxima boeit meer dan Nijntje

UTRECHT - Een langgerekt 'Oooooh' ging er gistermiddag door de menigte oranje-fans in het Utrechtse Pijlsweerd toen prins Willem-Alexander samen met zijn verloofde Maxima Zorreguieta arriveerde bij het buurthuis De Balk, hun eerste programmapunt tijdens het kennismakingsbezoek aan de stad Utrecht.

Het fuchsiakleurige ensemble van de Argentijnse zorgde voor talloze kreten van verrukking, al was er een enkeling die meende dat het wel wat detoneerde met de oranje versieringen die het straatbeeld bepaalden. Uitgebreid sprak het paar met buurtbewoners over de wijkveiligheid en het woonplezier in deze oude wijk 'voor gewone mensen'. Een wijk die, zoals meer oudere stadswijken in grote steden zucht onder de problemen van criminaliteit, vandalisme en nachtelijke overlast.

Van Pijlsweerd vertrok het paar per koninklijke bus richting het Centraal Museum alwaar Utrechter in hart en nieren, Dick Bruna, hen rondleidde langs een overzichtstentoonstelling van zijn werk, om daarna een schoolklas van vijfentwintig kleuters uit Vleuten-De Meern te trakteren op een voorleessessie. Slechts weinigen hadden interesse voor Nijntje. Die breed lachende blonde mevrouw in het paars op dat krukje naast Bruna boeide hen meer.

Een van de hoogtepunten van het bezoek aan de Domstad was een bezoek aan de Hoge School voor de kunsten waar het paar werd onthaald op 'The Maxima Experience', "een ontlading van creatieve energie in een multiculturele cocktail van muziek, beeld, mode, theater en multimedia".

Via een wandeling over de Oudegracht bereikte het paar, al handenschuddend het stadhuis. Een handjevol Utrechtse activisten dat zich met spandoeken langs de route had opgesteld werd door een vijftiental dienders zo goed en kwaad als het ging aan het zicht onttrokken. Afsluitend vond er in het stadhuis onder leiding van burgemeester Brouwer-Korf een aantal gesprekken plaats met Utrechters en hun visie op de toekomstige ontwikkeling van hun stad. Zo werd er onder meer gesproken over de metamorfose die het Utrechtse centrum de komende jaren zal ondergaan en de plannen om de leefbaarheid in de buurt Kanaleneiland te vergroten.

Vandaag zijn Prins Willem-Alexander en zijn verloofde toe aan de laatste etappe van hun kennismakingstoer door Nederland waarbij Drenthe zal worden aangedaan.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden