Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

15-11-2001
Beatrix nog lang op troon

door
Jan-Kees Emmer

BOEKAREST - Een openhartige en ontspannen Koningin Beatrix denkt voorlopig niet aan aftreden. De vorstin wil als het haar gegeven is zo lang mogelijk aanblijven om haar zoon prins Willem-Alexander en haar aanstaande schoondochter Maxima Zorreguieta de kans te geven in alle rust een gezin op te bouwen.

De koningin zei dit gisteren in een gesprek na afloop van de tweede dag van het staatsbezoek aan Roemenie. Zelf denkt ze met veel plezier terug aan de tijd voorafgaand aan troonsbestijging toen ze min of meer in de luwte op van Kasteel Drakensteyn woonde met prins Claus en haar kinderen. Zo'n periode gunt ze haar oudste zoon en zijn vrouw ook.

De koningin zei dat ze verheugd was over het feit dat Maxima Zorreguieta zo enthousiast is ontvangen tijdens de kennismakingsbezoeken door Nederland. Dat vindt ze bemoedigend. Met in gedachten de moeilijke periode voorafgaand aan de verloving is er een last van haar schouders afgevallen, verklaarde ze. De warme ontvangst is een steuntje in de rug van Maxima die volgens de koningin voor een zware taak staat. Vandaag sluiten de Prins van Oranje en Maxima hun toernee door Nederland af met een bezoek aan Drenthe.

Een andere reden voor het goede humeur van de koningin is de zwangerschap van haar schoondochter prinses Laurentien. Ik sta te dansen van plezier, onthulde de koningin, die van het bericht van haar aanstaand grootmoederschap goede zin krijgt.

De koningin vertelde verder onder de indruk te zijn van Roemenie. Vooral de armoede in het land heeft haar zeer getroffen. In Nederland wordt in haar ogen nog wel eens geklaagd, maar de problemen bij ons staan in geen vergelijking met de ontberingen de Roemenen. Toch meent de vorstin ook dat het land op de goede weg is. Ze toonde zich gisteren met name onder de indruk van een bezoek aan de Polytechnische universiteit van Boekarest. Daar staat de snelste computer van heel Oost-Europa. In haar gesprekken met de jonge studenten moedigde ze hen aan vooral niet zoals veel andere Roemeense computerdeskunigen naar het buitenland te vertrekken.

Veel bewondering heeft koningin Beatrix voor de ferme houding van het land in de strijd tegen het terrorisme. Het arme Roemenie moet daardoor veel offers brengen. De houding bewijst in haar ogen dat het land serieus is met het zoeken van aansluiting bij de NAVO en de Europese Unie. De roerige toestand in de wereld blijft de koningin ook tijdens het staatsbezoek bezighouden. Gisteren zond ze gisteren een condeolance telegram naar president Bush en de president van de Dominicaanse republiek. In verband met de crash afgelopen maandag van het vliegtuig van American Airlines op de New Yorkse wijk Queens.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden