Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

02-11-2001
Op de uitkijk voor de prins

ZAANDAM - Op de uitkijk voor de prins Het moet aan de paso doble hebben gelegen die de Verkade-Harmonie inzette toen Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima Zorreguieta gisteren bij de Zaanse Schans arriveerden, dat de kroonprins na afloop van hun bezoek aan Noord-Holland zei een "Zuid-Amerikaanse warmte" te hebben gevoeld.

Het bezoek aan deze toeristische trekpleister was een van de hoogtepunten van deel dertien van de reeks kennismakingsbezoeken die het paar aflegt. De tour door de provincie begon gisterochtend in Haarlem. Daar puilde de Grote Markt uit van de belangstellenden die, soms met gevaar voor eigen leven, hun toevlucht hadden genomen tot de daken rond het plein om maar een glimp van het paar op te kunnen vangen. Een oorverdovend gejuich steeg op toen het stel op het bordes van het stadhuis even een moment was te zien.

In IJmuiden onthulde Willem-Alexander onder toeziend oog van zijn verloofde een gedenkplaat ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal, dat destijds door koning Willem III werd geopend. De tocht van IJmuiden naar de Zaanse Schans vond gedeeltelijk per draagvleugelboot plaats. Naast een rondwandeling langs de historische huisjes en oude molens bracht het paar een bezoek aan het Zaans Museum, waar een ontmoeting met vertegenwoordigsters van het Buitenlands Vrouwenoverleg Zaanstad wachtte. Met aanzienlijke vertraging arriveerde het paar uiteindelijk in Alkmaar, waar op het plein voor de Waag de 'Kaasvader' de Argentijnse in rap tempo inwijdde in de geheimen van de kaasmarkt. Aandachtig luisterde zij, onderwijl knabbelend aan een stukje Edammer.

Bij de afsluiting van het kennismakingsbezoek in Alkmaar zei de prins dat hij vaak tegen Maxima zegt dat "Nederland best meevalt". Volgens hem heeft de Noord-Hollandse gastvrijheid dat gisteren overtuigend bewezen. Klederdracht, klompen, water en molens: een typisch Hollands plaatje gisteren op een winderige Zaanse Schans. Het ontvangstcomite is in afwachting van prins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima Zorreguieta, die deze toeristische trekpleister aandeden in het kader van hun kennismakingsbezoek aan Noord-Holland.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden