Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

04-10-2001
Huwelijksdag prins en Máxima geen nationale feestdag

door Jan-Kees Emmer en Arianne Mantel

AMSTERDAM - De huwelijksdag van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zal geen nationale feestdag worden. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat er geen voornemen is om 2 februari aanstaande uit te roepen tot nationale feestdag. "Dat was het overigens in 1966 toen prinses Beatrix met prins Claus trouwde ook niet", aldus een woordvoerder.

Volgens burgemeester Cohen van Amsterdam, waar het huwelijk wordt voltrokken, zal het economisch leven in en om de hoofdstad, maar dus ook in de rest van Nederland zoveel mogelijk doorgaan. Desondanks is het wel de bedoeling dat Amsterdam op 2 februari de grootste feestzaal van Nederland wordt. De kosten van het project, inclusief de beveiliging van de hoge gasten uit binnen- en buitenland, zijn vooralsnog geraamd op 6 miljoen gulden.

"Het kan meer worden. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in New York lopen we het beveiligingsplan nog eens kritisch door. Mocht er aanleiding toe zijn, dan zullen we maatregelen nemen. Het is de bedoeling dat de beveiliging maatwerk wordt en dat de belangstellenden er niet meer last van hebben dan nodig."

Een van de hoogtepunten van de dag zal de rijtoer zijn. Deze is direct na de kerkelijke inzegening van het huwelijk en loopt van de Nieuwe Kerk, via de Nieuwezijds Voorburgwal, langs het Spui, de Singelgracht, Muntplein, Rokin, Dam, naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Daarna zal het paar zich op het balkon van het paleis vertonen voor de balkonscene en hopelijk een kus.

De dag voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking zal er een groots feest worden georganiseerd in de Amsterdamse ArenA. Cohen volgt hierbij het voorstel van gemeenteraadslid Houterman (VVD) die al eerder opperde dat het huwelijk een feest voor iedereen moet worden op diverse locaties in de stad. "Het ArenA-feest wordt een nationaal festijn met een Amsterdams tintje waarvoor 50.000 mensen uit heel Nederland worden uitgenodigd'', aldus Cohen.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden